ALKMAAR - Vier debatteams van het Clusius College mbo namen het afgelopen week tegen elkaar op in de grote zaal van Vue Alkmaar. Het debattoernooi wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Nederlands Debat Instituut en het Clusius College mbo. De winnaars van dit toernooi mogen deelnemen aan de landelijke finale.


Jaarlijks bereidt het Clusius College tweedejaars mbo-studenten voor op dit toernooi. Zij kregen de afgelopen tijd debatlessen en volgden speciale workshops. Een afvaardiging van deze deelnemers gingen door naar de Clusius finale in de Vue in Alkmaar. De vier teams waren opgedeeld in studenten Clusius Alkmaar versus studenten Clusius Hoorn.

Aan de hand van deels eigen ingebrachte stellingen gingen de studenten met elkaar in debat. Dit alles onder toeziend oog van de jury bestaande uit PvdA-raadslid Gijsbert van Interson Scholten, D66-raadslid David Schultz, Nadine Hoen van het Debat Instituut en Rien van Tilburg, voorzitter College van Bestuur Clusius College. De stelling: ‘De schoolkantine moet vanaf 2022 alleen vegetarische producten verkopen,’ was voer voor een pittige debat. De debaters stonden in de rij om elkaar en de jury te overtuigen van hun gelijk. Ook de stelling van het slottoernooi “Na de zomervakantie moet er tenminste één online schooldag blijven,” kon op wisselende geluiden rekenen.

De jury was onder de indruk van het debattalent van alle teams. Jurylid Schultz: “De debatters mogen echt trots zijn op elkaar!” Na juryberaad ging team Alkmaar er vandoor met de prijs voor het beste debatteam en team Hoorn werd bejubeld om zijn performance.

Het winnende debatteam met studenten van het Clusius College uit Alkmaar heeft nog tot en met 11 februari de tijd om verder te werken aan hun debatskills. Op 11 februari vindt namelijk het landelijke mbo debattoernooi plaats.