ALKMAAR - Het Horizon College en de sociale onderneming BuddyBold hebben de handen ineen geslagen. Samen organiseren zij dat zestig studenten van de mbo-opleiding Helpende Zorg & Welzijn wekelijks een bezoek brengen aan dertig cliӫnten die in de regio Alkmaar in woonzorgcentra verblijven; dit om hun wereld gezelliger en minder eenzaam te maken.

Zo komen Rahmat (20) en Abdulrahim (18) elke week bij Ercan Alcu, behalve nu tijdens de lockdown tijdelijk even niet. Hij verblijft in een woonzorgcentrum in Alkmaar en revalideert van een herseninfarct. Als onderdeel van hun mbo-opleiding zorgen de twee studenten voor een paar onbezorgde uren voor hun cliӫnt; ze gaan samen op tv voetbal kijken, rijden met hem een rondje in zijn rolstoel of helpen bij de fietstraining en revalidatie-oefeningen.

Lach op zijn gezicht
Meneer Alcu, van wie de spraak is aangetast, glundert als de studenten komen. Rahmat: 'Ik zie de lach op zijn gezicht als we samen iets leuks doen en dat geeft een goed gevoel. Ik wil graag verpleegkundige worden en kan leren van meneer Alcu. Bovendien word ik later ook oud en zal zorg nodig hebben. Dan is het fijn dat ik nu iemand kan helpen.'

Bijdragen aan herstel
Abdulrahim heeft als droom chirurg te worden. 'Ik wil graag mensen helpen en kan nu in de praktijk ervaring opdoen. Na deze opleiding wil ik verder studeren en hoop ik arts te worden. Ik wil weten hoe de zorg in Nederland werkt. Als we bij meneer Alcu zijn zie ik hoe hij wordt verzorgd. Met ons bezoek en onze hulp hoop ik dat we kunnen bijdragen aan zijn herstel.'

Tijdens het project BuddyBold worden meerdere studenten extra ondersteund door een docent van het Horizon College in verband met hun anderstalige achtergrond. Dit geeft de anderstalige studenten extra ruggensteun om hun diploma Helpende Zorg & Welzijn te halen.

Belevingswerelden vergroten

De sociale onderneming BuddyBold heeft als doel om de jonge en oude generatie aan elkaar te koppelen en hun belevingswerelden te vergroten. De studenten van het Horizon College leren in de praktijk en de cliӫnten die zij bezoeken hebben aanspraak en gezelligheid. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Hopelijk kunnen Rahmat en Abdulrahim na de lockdown weer snel bij meneer Alcu op bezoek.