BERGEN - Het tweede bier van de Bergense brouwerij komt 9 oktober op de markt. De Bergens brouwerij maakte een vliegende start mede door het winnen van een World Beer Award en is inmiddels volop in de regio verkrijgbaar. Voor hun tweede bier hebben de brouwers zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland. Het bier Zoigl past qua karakter perfect bij de herfst. Zoigl wordt maar eens per jaar gebrouwen en is dus beperkt beschikbaar. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden.


Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie
Zoigl geldt als het traditionele bier van Oberpfalz, Duitsland. Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die nog enkel standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten de traditie van een gemeenschappelijke brouwerij en neemt het aantal Kommunbrauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is.

Zoigl; meer dan een bierstijl
Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting, en ook voor een hechte community. STOKED! wil van deze limited edition een jaarlijkse traditie maken en hiermee in Bergen een sterke traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland. Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl enkel kon proeven in deze huiskamer cafés waar het bier vers voor je getapt werd.

Zoigl uithangbord & Zoigl Zondag
De brouwers willen deze traditie met respect voor de oude traditie introduceren in Bergen en voorzien elke STOKED! Zoigl-stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl uithangbord. Omdat STOKED! Zoigl eens per jaar wordt gebrouwen zal het bier maar kort verkrijgbaar zijn. De primeur voor Bergen is toegekend aan de Taverne omdat de eigenaar Steef vanaf dag één STOKED is én omdat de brouwers daar begin november tevens een Zoigl event met een band kunnen organiseren om de start van deze nieuwe traditie te vieren. Het bord is op vrijdag 8 oktober onthuld in bijzijn van Wethouder Economische Zaken Erik Bekkering. Op zondag vieren de brouwers de start van het Zoigl seizoen door traditioneel het eerste fust aan te slaan. Vanaf 16:00 uur kun je terecht voor een Zoigl voor de helft van de prijs in de Taverne bij de speciaal daarvoor gemaakte STOKED! bar.

Het bier
De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. . Biersommelier Frits Dunnink beschrijft het bier als volgt: “Deze ‘Tribute to Zoigl’ is een hartverwarmend najaarsbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje ‘Rauch’, gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit ‘Zoigl’ zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen. Een mooie aanvulling wat betreft bieren voor het herfstige seizoen, voor wie het Nederlandse bo(c)kbier wellicht aan de zoete en plakkerige kant is. En voor alle andere liefhebbers natuurlijk, voor wie bier alles met ontdekken en proeven te maken heeft.”

Verkrijgbaarheid
Via de website van de brouwers stokedbeer.com houden ze een plattegrond bij waar je op dit moment Zoigl kunt verkrijgen. Iedere locatie koopt namelijk op voorhand een beperkt hoeveelheid in en op is op. Op die manier wordt het tijdelijke karakter van de herfstbrouw - die deze Zoigl is - onderstreept. Daarnaast zal Zoigl ook via hun website te bestellen zijn.