ALKMAAR - Tijdens de nationale Vredesweek organiseert Earth Caravan in samenwerking met de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging op vrijdagavond 24 september 19:30-21:30 een informatiebijeenkomst in Alkmaar over de Filippijnen en Palestina.


We sluiten ons graag aan bij de duizenden mensen in heel Nederland die actie voeren voor de vrede om van de wereld een mooiere plek te maken. Voor deze avond nodigen wij u van harte uit! Onder het genot van lekkernijen uit de Filippijnen en Palestina maakt u kennis met de mensenrechtensituatie in die landen.

De avond begint met een presentatie door Theo Droog over de Filippijnen. Ondanks dat de Filippijnen rijk zijn aan delfstoffen, en er grote oppervlakten in gebruik zijn voor exportgewassen, leeft de overgrote meerderheid in armoede. Daar bovenop is er een mensenrechten crisis gaande. Niet alleen de alom bekende oorlog tegen drugs, maar ook tegen kwetsbare groepen. Zo is er repressie van de inheemse bevolking bij de bescherming van hun voorouderlijk leefgebied, de bossen, natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit. Vanuit de Verenigde Naties wordt gesproken van categorisch ernstige schendingen van de mensenrechten in de Filippijnen. Uit internationale aandacht putten nabestaanden van de slachtoffers een glimp van hoop en kracht om te werken aan gerechtigheid en duurzame vrede.

Na de pauze verzorgt Miwa Tamamoto een presentatie over Palestina.

Het lijkt voor velen dat de Israël-Palestina kwestie een probleem van religie is. Dat is niet waar. En nog minder waar is dat er een gelijkwaardig ‘conflict’ tussen de twee partijen is. De realiteit is een bezetting van Palestina door Israël. In strijd met het internationaal recht (inclusief bezetting wetten) worden Palestijnen continu geterroriseerd door het Israëlische leger, kolonisten en politie: lastiggevallen, hun toegang tot land voor begrazing en landbouw geblokkeerd, huizen gesloopt.... Dit alles om hen van hun land weg te jagen. In een korte documentaire zie je een deel van de totaal onrechtvaardige situatie, gedocumenteerd door Guy Hircefeld. Hij is een Israeli maar zet alles in voor de strijd voor de mensenrechten van Palestijnse herders en boeren in de Jordaan vallei. Na de film is een zoom-meeting gepland met een Earth Caravan lid in Tel Aviv die met hem samenwerkt.

Na de presentaties is er volop gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan over wat we met elkaar kunnen doen voor de verbetering van de situatie.

Iedereen is van harte welkom! (geen screening, wel volgens de maatregelen) Gezien het beperkt aantal bezoekers wegens corona is het noodzakelijk dat u zich aanmeldt. Vooraf aanmelden door een mail te sturen naar tao.sangha.nl@gmail.com

Toegang: vrijwillige bijdrage.
Datum: 24 september 2021
Tijd: 19:30 - 21:30, inloop vanaf 19:15
Plaats: Wijkcentrum De Rekere (zaal 512) bij Izumi Shiatsu en Earth Caravan Nederland, Drechterwaard 16, 1824EX Alkmaar
Voor informatie: Miwa Tamamoto 06-44804369