ALKMAAR - Stedelijk Museum Alkmaar is verheugd dat het met de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen zijn deuren eindelijk weer mag openen voor publiek. Vanaf woensdag 26 januari gelden de reguliere openingstijden van het museum: bezoekers zijn welkom van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Te zien is de indrukwekkende tentoonstelling van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse meester Allart van Everdingen 'Het ruige landschap'.

Tentoonstelling Allart van Everdingen verlengd t/m 8 mei
Door de plotseling lockdown in december vorig jaar dreigde de succesvolle tentoonstelling Allart van Everdingen (1621-1674). Het ruige landschap een voortijdig einde te krijgen. Dat terwijl er nog talrijke belangstellenden waren die de unieke expositie hadden willen zien. Daarop besloot Stedelijk Museum Alkmaar de vele bruikleengevers uit binnen- en buitenland te benaderen met de vraag of ze de uitgeleende werken langer konden missen. De respons was hartverwarmend: vrijwel alle partijen zegden direct toe. Enkele kwetsbare tekeningen die bijzonder gevoelig zijn voor licht, moesten wel terugkeren naar hun buitenlandse eigenaar. Maar gelukkig kunnen de lege plekken die zij achterlaten worden gevuld met andere tekeningen van Allart van Everdingen die nooit eerder geëxposeerd zijn. Zo hangen er dankzij de razendsnelle collega's van de Universitaire Bibliotheken Leiden meteen vanaf de heropening twee Hollandse landschappen met prachtige verhalende details. De tentoonstelling is nog te zien t/m 8 mei 2022.

De veelzijdige kunstenaar Van Everdingen werd precies vierhonderd jaar geleden in Alkmaar geboren, reisde als jongeman door Noorwegen, en woonde de rest van zijn leven in Haarlem en Amsterdam. Hij was de jongere broer van de schilder Caesar van Everdingen (1616/1617-1678), aan wie Stedelijk Museum Alkmaar in 2016-2017 een succesvolle tentoonstelling wijdde. De tentoonstelling laat het beste uit Allarts rijke en gevarieerde oeuvre zien, dankzij bijzondere bruiklenen uit musea als het Mauritshuis, het Rijksmuseum, de Alte Pinakotek München, het Montreal Museum of Fine Arts en (inter)nationale particuliere collecties.

Uit de pers:"
Bloedmooie tentoonstelling" - Volkskrant
"Overtuigende tentoonstelling (••••)" - NRC Handelsblad
"Bedreven verhalenverteller" - Het Parool
"Een genoegen" - De Groene Amsterdammer

Stedelijk Museum Alkmaar is te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Bezoekers dienen vooraf te reserveren via de website, een mondkapje te dragen en in het bezit te zijn van een geldige QR code in de Coronacheck-app. Meer info en ticketprijzen zijn te vinden op stedelijkmuseumalkmaar.nl.