ALKMAAR - Stedelijk Museum Alkmaar heeft afgelopen weekend zijn meest succesvolle tentoonstelling ooit afgesloten met meer dan 43.000 bezoekers. Dit ongekend hoge aantal overstijgt het record dat eerder behaald werd bij de populaire tentoonstelling over de drie generaties Toorop. De spraakmakende tentoonstelling had een aantrekkende werking op bezoek aan Alkmaar van zowel dagjesmensen als meerdaagse bezoekers. Het museum trok de afgelopen vier maanden drie keer zoveel (internationale) toeristen als gebruikelijk. De waardering voor de expositie was zonder uitzondering hoog: de bezoekers gaven als gemiddelde rapportcijfer een 8,8.

Succesvolle samenwerking

Mede dankzij een bijdrage van Het Stimuleringsfonds Alkmaar werd een intensieve samenwerking met ondernemers in de stad en de citymarketingorganisatie Alkmaar Marketing uitgerold. Een etalagewedstrijd, winacties en schoolprojecten dompelden de stad in de sfeer van Van Gogh. Maar liefst 40.000 zakjes zonnebloemzaadjes werden verspreid in de regio, meer dan 200 leerlingen deden mee aan creatieve workshops en de zaal van Filmhuis Alkmaar met inleidend praatje van conservator Marjan van Heteren was twee keer stijf uitverkocht. Niet eerder was een samenwerking zo vruchtbaar. Ger Welbers van Alkmaar Marketing: “Cultuur verbindt, het brengt de stad echt iets. Het vliegwieleffect van een effectieve samenwerking is duidelijk terug te zien in deze recordbrekende bezoekerscijfers. Met de meesters in Alkmaar hebben we een mooi resultaat geboekt voor de stad en regio.”

Een najaar vol hedendaagse kunst, muziek en literatuur


Komend najaar sluit Stedelijk Museum Alkmaar aan bij de viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet met Nieuwe Vrijheidsbeelden vol hedendaagse kunst en het indrukwekkende Het licht van de vrijheid, het nieuwe ontwerp voor Het Grote Raam van van Fiona Tan. In Raamwerk bekijk je van dichtbij het ontwerpproces van dit meesterwerk voor De Grote Kerk. Dichter Maria Barnas ontdekte Alkmaar in de Aleph van Jorge Borges en componeerde speciaal voor het museum een ruimtelijk gedicht met de titel I saw all the mirrors. De wintermaanden worden in het museum 's avonds gevuld met met jazz en impromuziek in Art=Music=Art met kopstukken uit de scene. Op 18 november vindt de jaarlijkse Joost Zwagermanlezing plaats over het spanningsveld tussen kunst en literatuur.

Te zien in Stedelijk Museum Alkmaar 2023-2024

30 september t/m 3 maart 2024: Nieuwe Vrijheidsbeelden | Sina Dyks, Gabriel Lester, Marinke van Zandwijk
30 september t/m 3 maart 2024: Raamwerk | Fiona Tan
30 september t/m 3 maart 2024: I saw all the mirrors | Maria Barnas
28 oktober t/m 24 feb 2024: Art=Music=Art | Marc Mommaas, Alex Koo (BE), Reinier Baas, Tom Herbert (UK)
30 maart 2024 t/m 1 september 2024: 100X Lucebert | Lucebert
28 september 2024 t/m 19 januari 2025: Maarten van Heemskerck overzichtstentoonstelling op drie locaties i.s.m. Frans Hals Museum en Teylers Museum

Kijk voor alle informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl