ALKMAAR - Stedelijk Museum Alkmaar heeft in 2023 meer bezoekers dan ooit getrokken. Woensdag 29 november werd een historische mijlpaal van 80.000 bezoekers gehaald, het hoogste in het 148-jarig bestaan van het museum. Iris (18) en haar vriend Tom (19) uit Alkmaar werden verrast met een speciale toegangskaart voor de nieuwe vaste presentatie van de stadscollectie Allemaal Alkmaar die opent in de zomer van 2024. Ook zijn beide een jaar lang ‘vriend van het museum’.

Meer jongeren, meer gezinnen


Iris en Tom komen allebei uit Alkmaar. Het museum is de vaste ontmoetingsplek als middelpunt tussen hun woningen. Ze spreken hier vaak af om “gewoon even lekker te ontspannen en samen rond te lopen”. Het museum is blij dat het aandeel jongeren in de bezoekerspopulatie is gegroeid in 2023. De jongerenprogramma's van het museum zoals CuratorLab en jongerenactiviteiten als Museumnacht beginnen hun vruchten af te werpen. Ook kwamen er in 2023 meer gezinnen met kinderen naar Stedelijk Museum Alkmaar.

Verwacht in de zomer van 2024: Allemaal Alkmaar

Al bijna 150 jaar verzamelt Stedelijk Museum Alkmaar schilderijen, prenten, tekeningen, sculpturen, zilver, glas en gebruiksvoorwerpen die verbonden zijn met de stad en regio Alkmaar. De collectiepresentatie Allemaal Alkmaar neemt de bezoeker mee door deze stadscollectie, die tot op de dag van vandaag wordt aangevuld. Bewonder 16de- en 17de-eeuwse schilderijen en Alkmaars zilver, ontmoet getalenteerde Alkmaarse vrouwen als Maria Tesselschade en rijk geklede schutters, leef mee met het beleg van Alkmaar en leer over het Alkmaarse slavernijverleden. De collectiepresentatie is permanent maar staat niet stil: elk half jaar voegen we een verhaal toe dat we samen met een Alkmaarder van nu samenstellen en als extra expositie tonen tussen de vaste stadscollectie. Het jonge stel is als 80.000ste bezoeker als een van de eerste welkom bij de nieuwe vaste presentatie van de stadscollectie van Alkmaar die opent in de zomer van 2024.

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling Allemaal Alkmaar wordt er flink verbouwd. Het museum is daarom van 4 tot en met 29 maart gesloten voor publiek. Vanaf 29 juni wordt de nieuwe vaste tentoonstelling feestelijk geopend tijdens een feestweek met diverse activiteiten in de stad en het museum.