ALKMAAR - Stedelijk Museum Alkmaar is erin geslaagd het grootste en misschien wel beste schilderij van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse meester Emanuel de Witte te verwerven: het indrukwekkende interieur van een gefantaseerde katholieke kerk uit ca. 1670-1680. Het is de meest ambitieuze aankoop die het museum ooit heeft gedaan.

De Vereniging Rembrandt heeft, mede vanwege het belang van dit werk voor de Collectie Nederland, 50% van de vraagprijs toegezegd (mede dankzij haar Mr. J.J.A.M. Kennis Fonds, haar Caius Fonds, haar Dorodarte Kunst Fonds, haar VriendenLoterij Aankoopfonds en een bijdrage van The School of Life Amsterdam). Het Mondriaan Fonds heeft een aanvullende grote subsidie gegeven. Dankzij vele bijdragen van particulieren en bedrijven uit de regio heeft het museum met de crowdfundingsactie Draag een stukje bij! het laatste deel (een streefbedrag van €25.000) in vijf weken bijeen gekregen. Daarmee kan de aankoop van het meesterwerk van Emanuel de Witte gerealiseerd worden.

Directeur Patrick van Mil: "Dit is een geweldige aanwinst voor Stedelijk Museum Alkmaar. Iedereen die voor dit schilderij staat wordt betoverd door de verhalen en de geweldige licht- en ruimtewerking die De Witte in dit werk heeft gecreëerd. Het idee dat we huidige en toekomstige generaties bezoekers voor altijd kunnen laten zien wat een prachtig werk deze belangrijke zeventiende-eeuwse Alkmaarse kunstenaar heeft voortgebracht, vervult ons met trots. Wij zijn de ondersteunende fondsen zeer dankbaar, maar zeker ook de particulieren en bedrijven die met hun bijdragen laten zien hoe zeer de kunst en cultuurhistorie van stad en de regio hen aan het hart gaat."

Tot en met 24 januari 2022 is de nieuwe aanwinst te zien in het museum in een speciaal daarvoor ingerichte zaal in Stedelijk Museum Alkmaar. Daarna zal het werk een plek krijgen in de permanente presentatie van het museum, die komende jaren wordt vernieuwd.
De legpuzzel die samen met puzzelgigant Ravensburger is ontwikkeld voor de crowdfundingsactie is nog steeds te koop. De puzzel (€14,95) is verkrijgbaar in de museumwinkel.

Meester van het licht
Emanuel de Witte (1616/1617-1691/1692) was een stad- en leeftijdgenoot van schilder Caesar van Everdingen (1616/1617-1678). Zijn vader Pieter de Witte was hoofd van de Franse school in Alkmaar. Na verblijven in Rotterdam en Delft verhuisde Emanuel naar Amsterdam, waar hij rond de jaarwisseling van 1691-1692 overleed.

De Witte maakte naam met zijn fenomenale vaardigheid in de weergave van licht – zonlicht dat gefilterd wordt door gebrandschilderd glas, dat in lange banen op een kerkvloer valt, dat warmgele vlekken maakt op zuilen en banken. Zijn talent blijkt uit de vele kerkinterieurs die van hem zijn overgeleverd, maar ook uit enkele huiselijke interieurs en voorstellingen van marktkramen in de buitenlucht.