ALKMAAR - Station Alkmaar-Noord zoals in september 1980 geopend is niet meer. Dit gehele weekend is sloopbedrijf Dekker uit Warmenhuizen bezig geweest om het 40-jarige oude station te slopen. In de zomer van 2021 moet er dan een spiksplinternieuw station verrijzen met veel glas en liften.


Aangezien de treinen maandag weer moeten rijden is het een spoedklus voor de slopers, maar zondagmiddag leek het er op alsof men slaagt in de strakke planning die al twee jaar eerder is gemaakt. Vele mensen uit de regio kwamen dit weekend nog even langs om een laatste blik te werpen op het oude station of om de sloopwerkzaamheden te volgen.

Voor de reizigers en omwonenden was het de afgelopen week en ook de komende maanden nog wel even wennen. De tunnel onder het spoor door was reeds afgesloten en ook de komende maanden zullen reizigers die van het perron komen om moeten lopen om aan de andere kant te komen. De afgelopen week werd er al meerdere malen geconstateerd dat met name jongeren het spoor overstaken om de andere kant te bereiken. De komende maanden zullen er dan ook meer handhavers rondlopen die waar nodig bekeuren.

In de periode die nu volgt zal er vooral ondergronds worden gewerkt aan de leidingen. In het voorjaar ligt het station er dan opnieuw een weekend uit om de nieuwe overkapping te plaatsen. Mocht alles naar wens verlopen dan zal het nieuwe station in juni 2021 definitief klaar zijn.