MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, opent zaterdag 18 februari bij aanvang van de voorjaarsvakantie weer de deuren voor het publiek. Tijdens de winterstop is er hard gewerkt om de machines in gereedheid te brengen voor het nieuwe stoomseizoen. De laatste klusjes zijn gedaan en het koper blinkt je tegemoet.

Van zaterdag 18 februari tot met zondag 5 maart wordt het vuur in de ketel opgestookt en kun je de imposante collectie stoommachines in werking zien. Wil je weten hoe de stoommachines werken en wat stoom betekend heeft? Vraag het onze machinisten en rondleiders, ze leggen het je graag uit.

Workshop schilderen 26 februari

Ben je graag creatief bezig en houd je van schilderen? Kom dan zondag 26 februari naar het museum en laat je inspireren door de schilderijen van Vera Frederiks met stillevens van stoommachines. Wij zorgen voor kwasten, verf en paneeltjes. Ga lekker aan de slag en maak je eigen originele kunstwerk. Creatief begeleidster Birgit Fortgens helpt je graag op weg met raad en daad.

Zelf stoom maken
Miniatuurstoommachines staan klaar om zelf stoom te maken en te ontdekken wat stoomkracht doet. Met de leuke speurtocht en zoekopdrachten kun je het museum verkennen. Help je de stoker het vuur in de ketel brandend te houden, dan verdien je het ‘hulpstokersdiploma’. Is de smid aanwezig in de oude smederij van het gemaal, dan kun je ook een ‘smeeddiploma’ verdienen.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.
Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.

Toegangsprijzen:

Kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00
Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 9,00
Museumkaarthouders gratis