ALKMAAR - Vandaag, donderdag 23 januari, houden de stakingen van verschillende technische groothandels aan in de hoop op een betere CAO. In Alkmaar wordt er bijvoorbeeld al enige dagen gestaakt door medewerkers van Schuurman en de Technische Unie.


Bij Schuurman aan de Fluorietweg in Alkmaar (zie foto's) werd er afgelopen maandag, met name door het logistieke personeel, voor de tweede keer gestaakt nadat er in de week voor de kerst ook al een dag het werk werd neergelegd. 'Voor de kerst gaf wij een speldenprik, vanaf nu gaan we harder door' , aldus een van de actievoerders.

'De actiebereidheid onder de werknemers blijft groeien', aldus Riek van Kampen, bestuurder bij FNV Handel. 'Al jaren is er niets bijgekomen op een gemiddeld loon van pakweg 2100 euro bruto per maand. Wat de medewerkers nu van hun werkgevers eisen is dus echt niet overdreven.' De stakers willen 5% loon erbij in 2019 en 5% loonsverhoging in 2020. Ook willen ze af van de verslechteringen die de werkgevers willen doorvoeren. Zoals het afschaffen van de ouderdomsdagen en het afschaffen van de onregelmatigheidstoeslag.

Muurvast
Voorlopig lijken de onderhandelingen muurvast te zitten. De koepel van de werkgevers (WTG) voerde inmiddels gesprekken met o.a. de CNV, de Unie en het AVV, maar lijken de FNV met 40.000 leden in de sector voorlopig links te laten liggen aan de gesprekstafel.

Naast Schuurman wordt er al langer gestaakt bij diverse vestigingen van Technische Unie waar onder Alkmaar. De TU heeft haar medewerkers inmiddels een loonsverhoging van 2% procent aangeboden en 3% over 2020, maar dit is voor de stakers onvoldoende. Men wil afspraken voor de gehele sector en een duidelijk akkoord met de FNV.

Steun
Hoewel de diverse bedrijven concurrenten van elkaar zijn steunen de stakende medewerkers elkaar volop. Dinsdag gingen er medewerkers van zowel Schuurman als de Technische Unie naar Duiven om stakende collega's van Solar te ondersteunen. Donderdag zullen stakers van Schuurman en de Technische Unie naar een manifestatie in Alphen aan de Rijn gaan waar de vice-voorzitter van de FNV, Kitty Jong, zal spreken. Medewerkers van Solar zullen dan stakers bij groothandel Fabory in Tilburg bijstaan.