ALKMAAR - Elhorst. Veel mensen kennen het nog van ‘Het tweede kopje gratis’. Altijd liep er iemand met een volle kan koffie door de zaak om bij te schenken als je aan een tweede bakkie toe was. Daar stopte Kees Elhorst, die de zaak in 1999 van zijn ouders overnam, pas mee toen hij in 2008 nieuwe koffiemachines aanschafte. Kees groeide op in de zaak die zijn ouders Ed en Wil Elhorst 1 maart 1964 zijn gestart. En dat wordt gevierd. Onder het mom van ‘Wie jarig is trakteert’, worden in het weekend van 2 en 3 maart allerlei lekkernijen uitgedeeld voor de deuren van de stadsbrasserie en conditorei.


In het restaurant op de hoek van de Laat en de Krebbesteeg, hangen nog een paar grote op canvas geprinte foto’s aan de wand die doen denken aan de tijden van toen. Verder is het restaurant meegegroeid met de tijd. Kees Elhorst, die geboren werd in het jaar waarin zijn ouders de banketbakkerij overnamen van de familie Kuipers, is met de zaak vergroeid: “Ik liep er als peuter rond tijdens de verbouwing en vanaf mijn tiende hielp ik al in de bakkerij.” Net als zijn vader, volgde Kees de opleiding tot patissier. Vader Ed deed dat, net als zijn twee broers, uit gewoonte. Het lag in de lijn der verwachting dat de zonen het voorbeeld volgden van hun vader Willem, de opa van Kees. Maar voor Kees was dat anders. Hij voelde geen druk van zijn ouders maar koos het vak volledig uit zijn hart. In 1998 werd hij mede-eigenaar en toen zijn vader in 2007 overleed, kwam de zaak volledig op zijn naam. Kees haalde zijn horecapapieren en inmiddels is Elhorst al jaren een stadsbrasserie die al verschillende prijzen won voor het best of meest origineel belegde broodje.

Conditorei

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en alleen een stadsbrasserie bleek niet voldoende voor Kees: “Ik ben patissier in hart en nieren en vond het jammer dat dat aspect steeds minder aanwezig was in het restaurant. Eigenlijk heb ik altijd gedroomd van een conditorei…” En toen vorig jaar het naastgelegen pand vrij kwam, zag Kees zijn kans. Hij maakte een doorgang naar het restaurant en begon zijn eigen patisserie.

Sindsdien heeft Alkmaar dus zijn eigenconditorei. Zo'n plek waar je gaat zitten als je jezelf eens even extra wilt verwennen. Of als je troost nodig hebt en alleen maar taartjes wilt. Of koekjes, macarons, bonbons, noem maar op. Je kunt er bij wijze van spreken een hele ochtend gaan zitten en bij elk kopje koffie of thee iets anders nemen. En uiteraard kun je het ook meenemen voor thuis.

Feest

Reden genoeg dus voor een feest. Om te vieren dat de zaak zestig jaar bestaat (en Kees zelf dus ook). En dat die zaak in al die jaren is uitgegroeid tot een ruim lunchrestaurant met patisserie en conditorei. In het weekend van 2 en 3 maart worden er traktaties uitgedeeld voor de deur. En er wordt op meer acties gebroed. Volg Stadsbrasserie Elhorst op de sociale media om op de hoogte te blijven.