ALKMAAR - Het AFAS Stadion van AZ blijkt anno 2023 het meest toegankelijke stadion van alle betaaldvoetbalclubs in Nederland, aldus onderzoek van beslist.nl. Het Alkmaarse stadion onderscheidt zich door extra faciliteiten voor supporters met een (zintuiglijke) beperking en toegankelijke tribunes. De stadions van Ajax, Feyenoord en PSV scoren gemiddeld.

Het online winkelcentrum onderzocht hoe toegankelijk de voetbalstadions van betaaldvoetbalclubs in Nederland zijn. In het onderzoek is per club gekeken naar de beschikbare (rolstoel)plaatsen, faciliteiten, gehandicaptentoiletten en de aangepaste parkeergelegenheid. Ook is geïnventariseerd of supporters hun hulphond mogen meenemen.

Meest toegankelijke voetbalstadions Het stadion waar AZ zijn wedstrijden speelt, komt als meest toegankelijke naar voren, voornamelijk vanwege de extra mogelijkheden voor supporters met een (zintuiglijke) beperking. Denk aan audiocommentaar en speciale tarieven voor verzorgers. De top 3 van meest toegankelijke stadions is als volgt: AZ - 9,4 FC Emmen - 8,3 N.E.C. - 7,7 De stadions van Fortuna Sittard, De Graafschap, RKC Waalwijk, PEC Zwolle en sc Heerenveen behalen elk een score van 7,4, waarmee ze een gedeelde vierde plaats innemen in de toegankelijkheidsrangschikking. Vooralsnog is het stadion van Willem 2 het minst toegankelijk, zo blijkt uit de vergelijking. De grootste stappen zijn hier te maken op het gebied van parkeren, en de toegankelijkheid met een rolstoel.

Grootste stadions scoren gemiddeld Opvallend is dat de drie grootste stadions van Nederland (Ajax, Feyenoord en PSV) niet uitblinken in toegankelijkheid en in de middenmoot eindigen. De Johan Cruijff Arena in Amsterdam heeft relatief goede voorzieningen, maar minder gehandicaptentoiletten in verhouding tot het aantal bezoekers. In Rotterdam-Zuid is er een blindentribune, maar zijn er relatief weinig rolstoelplaatsen (35) beschikbaar: slechts 0,07% van alle tribuneplekken. Het Philipsstadion in Eindhoven heeft de meeste rolstoelplaatsen (168), maar kan nog verbeteren op het gebied van parkeergelegenheid.

Ruimte voor verbetering Er is met name ruimte voor verbetering op faciliteiten voor supporters met een (zintuiglijke) beperking, zoals audiocommentaar en voelmogelijkheden. Van de 25 onderzochte clubs bieden momenteel 7 dergelijke faciliteiten aan, terwijl 3 clubs aangeven deze op korte termijn te zullen aanbieden. Opmerkelijk is dat redelijk wat clubs wel hulphonden toelaten (op aanvraag), maar aangeven dat hier nauwelijks vraag naar is.

Meer informatie over de toegankelijkheidsrangschikking van Nederlandse voetbalstadions is te vinden in deze infographic van beslist.nl.