ALKMAAR - In 2023 wordt de zuid(transept)gevel van de Grote Kerk gerestaureerd en het hoogste raam van Europa, Het Grote Raam, geplaatst. Voor dit werk is een steiger nodig die een groot deel van de zuidgevel bedekt. Stichting Het Grote Raam wil deze steiger ook gebruiken voor een publieksactiviteit: Klim naar Het Grote Raam. Hier wordt de steiger verhoogd tot het puntje van de topgevel en worden er in een later stadium twee comfortabele traptorens aan toegevoegd voor het stijgen en dalen.

Van 1 juli tot en met 13 augustus 2023 is het mogelijk aan deze publieksactiviteit deel te nemen en kennis te nemen van nooit eerder vertelde verhalen over dit deel van de kerk en om te genieten van het fabelachtige uitzicht. De stichting heeft ervoor gekozen om de prijs van de toegangskaartjes zo laag mogelijk te houden, vanaf vandaag zijn tickets á € 5,- te koop via www.klimnaarhetgroteraam.nl.

De eigenaar van de kerk, Stichting tot Behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar, had in de planning voor 2023 een restauratie van de zuidgevel opgenomen, stichting Het Grote Raam wil in oktober 2023 het nieuwe raam onthullen. Door die twee zaken te combineren kan niet alleen efficiënter worden gewerkt, maar blijft er ook tijd over om de daarvoor benodigde steiger voor bezoekers in te zetten.

Oog in oog met Sint Laurens

Tijdens het bezoek wordt niet alleen geklommen maar ook het verhaal verteld van de geschiedenis en avonturen van de gevel van de Grote Kerk, de bekritiseerde kruisbloem op de top, over het vorige bevrijdingsraam dat er ooit heeft gezeten, over het nieuwe glas-in-loodraam en kom je op 35 meter hoogte oog in oog te staan met het manshoge middeleeuwse beeld van Sint Laurens, naamgever van de kerk en ‘patroon’ (beschermheilige) van de stad Alkmaar.

Een klein stukje Grote Kerk in huis

Voorafgaand aan deze activiteit is het oude raam al verwijderd en vervangen door het beschermglas voor het nieuwe raam. Dat oude raam bestaat uit duizenden mondgeblazen stukken glas van ca. 150 jaar oud in verschillende transparante kleuren, dit glas wordt uit de panelen gehaald en per stuk verkocht in een houten waxinelichthouder met passend doosje. Er worden ook oude panelen bewaard voor eventuele toekomstige reparaties van de overige ramen in de kerk. De opbrengst van de activiteit wordt gebruikt voor de productie van het nieuwe glas-in-loodraam dat in september in het venster wordt geplaatst. Meteen daarna wordt de steiger afgebroken voor de onthulling.

Onthulling nieuwe raam op 6 oktober!

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt het nieuwe meesterwerk ‘Het licht van de vrijheid’, het grootste kunstwerk van Alkmaar, onthuld op 6 oktober 2023. De stichting is volop bezig met de voorbereidingen hiervan.