ALKMAAR - Bibliotheek Kennemerwaard en Verhelder Talent organiseren samen een serie van 5 workshops in de bibliotheek in Alkmaar. Overal lees je dat er personeel te kort is. En toch lukt het jou niet om de juiste baan te vinden. Of misschien heb je een baan maar vind je de stap om te gaan solliciteren best spannend. Of misschien wil je een carrière of sectorswitch maken , maar weet je niet goed hoe, en hoe weet je zeker dat je over 5 jaar nog werk hebt? Solliciteren is niet voor iedereen de grootste hobby. Daarom hebben Bibliotheek Kennemerwaard en Verhelder Talent weer een reeks sollicitatieworkshops op de agenda gezet. Je doet niet alleen kennis en zelfvertrouwen op, maar ook een netwerk. Bovendien geven we je naast de workshops de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek tijdens 5 loopbaanspreekuren in de bibliotheek.

Wat kan ik goed en waar word ik blij van in een baan.
Vrijdag 11 februari, 09.30 uur

Misschien herken je dit wel; je bent aan het werk in een functie die bij je past, je doet je werk goed, collega's en leidinggevende zijn tevreden en resultaten worden geboekt. Maar toch knaagt er iets..... herken jij dit of ken je iemand waarbij je dit herkent? Als je een baan zoekt die je past als een jas, dan kan je breder kijken dan alleen naar de gevraagde competenties. In deze workshop neemt Verhelder Talent je mee in deze onderwerpen. Zo bespreken we de overeenkomsten van en verschillen tussen wat kan ik, waar ben ik goed in en waar word ik blij van. En wat doet dit voor je als het gaat over werkplezier.

Waar vind ik werk dat past bij mijn talent?
Vrijdag 11 maart, 09.30 uur

Hoe vind je de juiste vacature? De meeste vacatures staan online. We helpen je de weg in de belangrijkste online vacaturebanken te vinden. We staan stil bij de recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt ten gevolge van de coronacrises. Maar ook bij de ontwikkelingen op de langere termijn die invloed hebben op de banen van de toekomst. Door automatisering en digitalisering veranderen banen. Sommige verdwijnen, maar er ontstaan ook nieuwe kansen. We helpen je beoordelen welk werk bij je past en op welke banen je de meeste kans maakt.

Hoe maak ik een goed CV?
Vrijdag 8 april, 09.30 uur

Alles wat je nog niet wist over het CV! Je CV is de eerste indruk die je achterlaat, en die maak je maar één keer. Je CV maakt of je doorgaat naar de volgende ronde. Wat moet je er nou juist wel of niet inzetten? Wat is een goede opmaak, en hoe valt juist jouw CV op? CV's worden steeds meer geautomatiseerd beoordeeld. Het is belangrijk dat je de juiste zoekwoorden gebruikt. Welke zoekwoorden zijn dat? Tijdens deze online-training krijg je alle antwoorden en veel tips over de inhoud van een goed CV.

Hoe schrijf ik een pakkende motivatiebrief?
Vrijdag 6 mei, 09.30 uur

In een sollicitatiebrief of motivatiebrief vertel je waarom je solliciteert. In deze online-training nemen we een aantal belangrijke onderwerpen mee die je helpen een pakkende brief te schrijven. We geven je ook tips voor de inhoud en opmaak. Een motivatiebrief schrijf je aanvullend aan je CV. Je geeft geen samenvatting van je werkervaring en opleiding meer in je brief, maar vertelt waarom je echt past in die baan. Aan het einde van de online-training heb je een basis-motivatiebrief die je kan gebruiken als er een leuke vacature voorbijkomt.

LinkedIn
Vrijdag 3 juni, 09.30 uur

Verreweg de meeste vacatures worden geplaatst op LinkedIn. Het is een belangrijk netwerk om actief op te zijn omdat veel recruiters en HR-professionals daarop te vinden zijn. Maar hoe maak je een goed en vindbaar profiel? Ook krijg je uitleg over de werking van LinkedIn en het optimaliseren van jouw profiel.

Loopbaanspreekuur
Vrijdag 25 februari, 25 maart, 22 april, 20 mei en 24 juni

Naast de workshops solliciteren komt Verhelder Talent ook vijf keer naar de bibliotheek voor een loopbaanspreekuur. Niet voor iedereen is het gemakkelijk om deel te nemen aan een workshop, al helemaal niet als het onderwerp heel persoonlijk is of wanneer je een heel specifieke vraag hebt. Kom dan naar het spreekuur. Wil je zeker zijn van een plekje meld je dan aan, maar je mag ook zo binnenlopen.

Aanmelden
Deze workshops en het spreekuur zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Waar wacht je nog op? Meld je aan! Je kunt je aanmelden op www.bknw.nl/agenda . De workshops worden gegeven in de bibliotheek in Alkmaar centrum, Gasthuisstraat 2. De workshops én de loopbaanspreekuren zijn van 09.30 tot 11.30 uur.