Gemeente Alkmaar- Op donderdag 25 september is aan de Noorderkade 218 in Alkmaar het Slimste Huis Alkmaar (SHA) geopend. Het Slimste Huis is een appartement dat volledig is voorzien van slimme huistechnologie, ook wel domotica genoemd. Het kwam tot stand op initiatief van Wmo-wethouder Anjo van der Ven (OPA) van de gemeente Alkmaar. Zij wil mensen laten zien en ervaren dat technologie niet kil hoeft te zijn en mensen kan helpen bij het langer zelfstandig thuis wonen.
Mensen kunnen in het SHA zelf ervaren dat er praktische, technische, hulpmiddelen zijn die langer thuis wonen vergemakkelijken. Het SHA past in de aanpak van Slimmere Zorg, een project waarin de gemeente Alkmaar en zorginstellingen kennis delen. Verantwoordelijk wethouder Van der Ven vindt dat innovatie veel kansen biedt. “Technologie maakt thuis wonen comfortabeler voor iedereen.Technologie kan echt gezien worden als een goede vriend.”

Domotica

SHA is meer dan een showroom vol ‘domotica’. Het toont, naast robots, verbluffend slimme techniek en nu al toepasbare toekomstmuziek, hoe dienstverlening van buitenaf naadloos geïntegreerd kan worden in de woning. Wethouder Van de Ven hierover: "Het beeld, dat mensen zich in de toekomst verschansen in tot de nok met technologie gevulde huizen, behoort wat Het Slimste Huis Alkmaar betreft tot het verleden. De toekomst is juist warmer en socialer dan lang werd gedacht."

Openingstijden

Het SHA is geopend van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur te bezoeken, zaterdags van 12.00 – 17.00 uur. Entree is € 5,- per persoon. Voor dit bedrag krijgen de bezoekers een uitgebreide rondleiding en kunnen zelf de werking van domotica ervaren.

Het Slimste Huis Alkmaar is een initiatief van de gemeente Alkmaar in partnerschap met Smart Homes, het kenniscentrum voor Domotica Slim Wonen In Nederland.