ALKMAAR - AZ en Bibliotheek Kennemerwaard bundelen de krachten. Het jaarlijks terugkerende leesproject ‘Scoor een Boek!’ verbindt lezen aan de populairste sport in Nederland: voetbal. Het doel is leerlingen uit de groepen 5 en 6 in het werkgebied van Bibliotheek Kennemerwaard te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen én het hele gezin te enthousiasmeren.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde leefstijl. Met Scoor een Boek! willen we dat bereiken. Tien weken lang worden bijna zeventig groepen 5 en 6 aangemoedigd om zoveel mogelijk boeken te lezen in de klas. De leerlingen worden via een videoboodschap aangemoedigd door voetballers van AZ.

Aftrappen
We trapten dit jaar af op 15 maart. Een leesconsulent van de bibliotheek bezocht (digitaal) een klas om de leerlingen te enthousiasmeren over het project. Uiteraard zagen de leerlingen ook de video van Scoor een Boek! zien. Na tien weken lezen, bekijken we met zijn allen de eindstand en de klas met de meeste punten wint een online meet & greet met een speler van AZ.


Als de maatregelen het toelaten, dan organiseert de bibliotheek een leuke (voetbal)experience-middag in mei. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekkennemerwaard.nl/scooreenboek.

Thuiseditie
Naast het scoren in de klas, kunnen ook gezinnen thuis meedoen met Scoor Thuis!. Op www.scoorthuis.nl gaan zij de strijd aan door leuke opdrachten uit te voeren. Daarmee kunnen zij door middel van een klassencode ook gelijk punten verdienen voor de klas. Ook zonder deze code kunnen gezin thuis meedoen. Op die manier stimuleren we het hele gezin om thuis (vaker) te lezen. De klas met de meeste punten maakt kans op mooie prijzen. Kijk voor meer informatie en de videoboodschap van AZ op www.bibliotheekkennemerwaard.nl/scooreenboek.


Geschiedenis Scoor een Boek!
Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Landelijk nemen de volgende clubs deel: AZ, Almere City FC, SC Cambuur, FC Emmen, FC Groningen, FC Volendam, Go Ahead Eagles, Heracles, PSV, RKC Waalwijk, sc Heerenveen en Willem II. Afhankelijk van het gebied heeft de bibliotheek een samenwerking met één van deze clubs.