ALKMAAR - Ontwikkelaar Alkmaar Hoog is actief bezig met de voorbereidingen voor de nieuwbouwontwikkeling Jaagpad aan de Schermerweg in Alkmaar. De op locatie aanwezige schoorsteen is begin dit jaar door de gemeente Alkmaar aangemerkt als gemeentelijk monument. Met deze nieuwe status zal de schoorsteen in de nieuwe ontwikkeling een vooraanstaande plek krijgen. Hiermee komt het oude karakter van het gebied samen met de nieuwe ontwikkeling.

Met de start van de grondwerkzaamheden is de eerste stap gezet naar de realisatie van een nieuw aantrekkelijk woongebied in Alkmaar. Op dit moment prijkt de schoorsteen van voormalig wasserij de Krom op het lege terrein, maar in de toekomst zullen de nieuwe gebouwen de schoorsteen versterken. De gemeenteraad van Alkmaar heeft zich per motie uitgesproken voor behoud van de fabrieksschoorsteen. Ook de Historische Verenging Alkmaar heeft zich ervoor ingezet: “De fabrieksschoorsteen heeft een historisch en beeldbepalend belang voor dit deel van Alkmaar. Het refereert aan de industrialisatie van Alkmaar”, aldus Leen Spaans, voormalig voorzitter van de Historische Vereniging Alkmaar. “Het is daarom van historisch belang dat zulk cultureel erfgoed niet verloren gaat”. De voorzitter is blij dat het college van B&W dit ook erkent met de aanwijzing van de schoorsteen als gemeentelijk monument. Wethouder Verbruggen vult aan “Het behoud van de schoorsteen is een prachtig icoon in de nieuwe woonwijk waarbij de historie van de plek en de toekomstige identiteit samenkomen”.

De architect van het project heeft de schoorsteen op een vooraanstaande plek in de nieuwbouwontwikkeling kunnen inpassen (zie inzet). De historie van de locatie is terug te zien in de stoere architectuur van de gebouwen. Met deze combinatie wordt de identiteit van de locatie versterkt. Naast de aandacht die uitgaat naar de uitstraling van de gebouwen, wordt er ook zorg besteed aan de omliggende ruimte. Zo ontstaat hier een prettige leefomgeving. Binnenkort zullen de omwonenden worden uitgenodigd voor een participatieavond over de invulling van het woongebied.

In het eerste deel van het Jaagpad komen ca. 400 appartementen bestaande uit zowel koop- als huurwoningen. De woningen, gelegen aan de rand van het historische stadscentrum, hebben een ruim balkon, een weids uitzicht en een eigen parkeerplaats. Naar verwachting zal eind dit jaar worden gestart met de verkoop van de appartementen. Door het aanmelden op de website www.jaagpad-alkmaar.nl wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang van het project.