SCHERMERHORN - Op zondag 4 september draaien veel molens in de Schermer en is de Museummolen in Schermerhorn open voor bezoek. Tijdens de regionale molendagen zijn streekeigen molens te ontdekken. Elke eerste zondag van september zijn de Schermermolens aan de beurt. Tijdens de Schermermaaldag presenteert de Schermer Molens Stichting haar molens voor bezoekers in de voortuin van de gemeente Alkmaar. Dit jaar treden tevens de Schermerdansers op. Dit optreden vindt plaats op zondag 4 september tussen 13.00 en 16.00 uur bij de Museummolen.

De molens in de Schermer geven een indruk van hoe de bewoners van deze polder vroeger droge voeten kregen en hielden. Maar liefst 52 molens maalden het Schermeer leeg. Hiervan zijn nu nog 11 molens over. Daarnaast staan tegenover Rustenburg drie Strijkmolens prachtig op een rij, waarvan Strijkmolen I op dit moment wordt gerestaureerd. In molen De Otter bij Oterleek wordt graan gemalen en in de winkel ernaast verkoopt Fermento meel, brood en heerlijke koeken. Tijdens de Schermermaaldag is het een belevenis als meerdere molens draaien.

De meeste molens draaien tijdens de Schermermaaldag. Indien het hek van het erf openstaat, kunt u in overleg met de molenaar de korenmolen van binnen bezichtigen. Ondermolen O aan de Molenweg 12 in Ursem staat vanwege een 50-jarig huwelijkslustrum in de vreugdestand, Strijkmolen I draait niet vanwege de restauratie. Molen De Otter in Oterleek is van buiten en binnen te bekijken.

Een molen ervaar je pas echt als je binnen bent. Aangedreven door wind om water te verplaatsen, voel je de molen trillen, kloppen en bonken. De werking van een poldermolen is te beleven in de Museummolen aan de Noordervaart 4 in Schermerhorn. Hier wordt uiteengezet hoe de molens water uit de polder maalden en is te zien hoe de molen werkt en het droogmalen in zijn werk gaat. Het molenerf is open en in de molen zelf is via glazen panelen te zien hoe de spil draait, hoe de vijzel water oppompt en hoe de wind via de wieken het hele gaande werk aanjaagt.

Zie voor openingstijden en toegangsprijzen: https://www.museummolen.nl/

Vriend worden van de Schermer Molens Stichting kan via: https://www.museummolen.nl/vriend-worden

Maak zondag 4 september een mooie fiets-, wandel, boottocht of autoroute door de Schermerpolder en beleef de draaiende molens!Met hartelijke groet namens de bewoners/molenaars, vrijwilligers en het bestuur van de Schermer Molens Stichting.