ALKMAAR - Op 17 mei is het internationale Dag tegen homo-, lesbo, bi-, trans- en interseksefobie. Wereldwijd wordt er stilgestaan bij discriminatie en geweld tegen mensen met een andere seksuele voorkeur of genderidentiteit dan we gewend zijn. Het thema dit jaar is Spreek je uit! Hoognodig, vinden Berna Navruz van het CJG en Meltem Bartels van Veilige Haven Alkmaar.


Ouders of opvoeders van een kind dat een niet-heteroseksuele of trans-identiteit heeft, voelen dat niet altijd aan. Soms is dat onwil, soms is dat onwetendheid. Of ze staan vanuit hun cultuur of religie afwijzend tegenover LHBTI. En de jongeren durven er niet over te praten. De gevolgen kunnen groot zijn: slechte schoolresultaten, onthechting en sociaal-emotionele problemen.

Veilig gevoel
De gemeente Alkmaar is daarom afgelopen jaar in samenwerking met MEE & de Wering gestart met Veilige Haven Alkmaar. Het is een plek waar mensen uit een afwijzende omgeving terechtkunnen met vragen over hun geaardheid en identiteit. Ze krijgen er een luisterend oor en informatie en advies over de ‘andere smaakjes’ die er zijn. Ook kan de LHBTI-specialist vertellen wat ze kunnen doen om het gesprek met ouders, familie en vrienden op gang te brengen. Meltem Bartels, een van de LHBT-specialisten: “Anders zijn is wel eens lastig. Als er in de omgeving mensen zijn die dat afkeuren, kan je je heel alleen gaan voelen. Wij denken met je mee over hoe je wilt omgaan met je gevoelens. Als je geaccepteerd wordt zoals je bent, of weet waar je moet zijn als dat echt niet lukt, dan voel je je sterker en krachtiger. Je hebt iemand die achter je staat en bij wie je terecht kunt. Dat is een veilig gevoel.”

Bespreekbaar maken
“Ik zie dat de ouders eigenlijk bang zijn”, vult Berna Navruz van het Centrum voor Jeugd en Gezin aan. “Ze willen hun kind beschermen. Ook zij hebben veel vragen en willen er vaak best meer van weten. Soms hopen ze dat hun kind er wel overheen groeit. Ze bedoelden het goed, maar weten er zelf te weinig van.” Het thema bespreekbaar maken, ook met de opvoeders, is volgens Navruz een eerste stap. Daarom is ze zo blij met Veilige Haven Alkmaar: “Ze krijgen er de ruimte en persoonlijke aandacht die ze nodig hebben en verdienen. Ik hoop echt dat veel mensen de weg naar Veilige Haven vinden.”