ALKMAAR - De route van de Swim to Fight Cancer Alkmaar, die aanstaande zondag plaatsvindt, is gewijzigd: de start- en finish is verplaatst naar het Luttik Oudorp, ter hoogte van de Rotorenbrug.

Zoals gebruikelijk is er een aantal dagen voor het zwemevenement een watertest afgenomen door het Hoogheemraadschap. Op vrijdagmiddag 7 juni kreeg de organisatie de uitslag: er is een te hoog niveau van E.Coli geconstateerd op de plek van de oorspronkelijke start en finish bij de Noorderkade. Dit betekent dat daar niet gezwommen kan worden, dus is de organisatie direct aan de slag gegaan om een nieuwe plek te regelen.

In de Alkmaarse grachten is exact dezelfde meting gedaan en daar is de waterkwaliteit wél goedgekeurd. Hierdoor kan de start/finish op het Luttik Oudorp (Rotorenbrug) plaatsvinden. Het Swim-dorp, waar deelnemers zich kunnen aanmelden, omkleden en waar na afloop de cheque wordt uitgereikt door burgemeester Anja Schouten en kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe, wordt verplaatst naar het Victoriepark.

Zwemmers gaan het water in bij de Rotorenbrug en zwemmen over het Luttik Oudorp en de Zijdam naar het Waagplein. Het keerpunt van de 1.000 én 2.000 meter is ter hoogte van het Waagplein. Zij zwemmen dan via dezelfde route terug naar de Rotorenbrug. Zwemmers van de 2000 meter leggen deze route daarna nogmaals af en finishen eveneens bij de Rotorenbrug.

Toeschouwers zijn van harte welkom om te komen kijken langs het Luttik Oudorp, de Zijdam en het Waagplein. Het stukje Luttik Oudorp tussen de Wortelsteeg en de start/finish is afgezet als deelnemersgebied, zodat zwemmers zonder oponthoud van en naar de start/finish kunnen wandelen.

De Swim to Fight Cancer wordt dit jaar voor het eerst in Alkmaar georganiseerd. Zwemmers halen donaties op voor door KWF goedgekeurd kankeronderzoek en twee lokale goede doelen: projecten van 't Praethuys aan de Westerweg en de Noordwest Ziekenhuisgroep.

Op dit moment staat de teller op ruim 95.000 euro, de organisatie hoopt de 100.000 euro voorbij te gaan. Donaties zijn van harte welkom. Via swimtofightcancer.nl/alkmaar kunnen donateurs een zwemmer zoeken die zij kennen, of doneren aan de fictieve deelnemer 'Vrienden van Alkmaar'.