ALKMAAR - Een personage stapt uit de roman waarin hij figureert en laat op een tentoonstelling het werk zien, dat in de loop van de romangeschiedenis is gecreëerd. Nog niet eerder vertoond! Maar het gaat gebeuren en wel bij Kunstuitleen Alkmaar. Vanaf 18 februari tot en met 18 maart wordt de expositieruimte gevuld met het beeldende werk van Juliet Koppedraijer, beeldend kunstenaar in het boek De blauwdruk van Capgras, geschreven door Inge Nicole.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 18 februari om 16 uur door kunstenaar Judith Heinsohn.


Anders dan het woord Blauwdruk doet vermoeden gaat het hierbij om een dubbelgangerswaan die gezien kan worden als identificatiesyndroom. Inge Nicole schrijft een korte familiegeschiedenis waarin de leden van de familie Koppedraijer zich als een ander voordoen en/of zoeken naar hun eigenheid.

Moeder Koppedraijer herkent mensen, dieren en dingen maar hun identiteit niet; zij heeft het syndroom van Capgras. Dochter Juliet, die beeldend kunstenaar is, rijgt haar leven met zelfgemaakte beelden aaneen.

De tentoonstelling met het werk van deze Juliet Koppedraijer draait om de identiteitsvragen die in de roman aangekaart zijn. Zij rijgt, als kralen aan een ketting, haar leven aaneen. Zelf direct na de geboorte weggegeven aan een pleeggezin, wil zij zich in en door beelden bewijzen, haar identiteit vaststellen. Juliet vindt zichzelf belangrijk genoeg, om zichzelf belangrijker te maken dan zij strikt genomen is, inclusief frauduleuze bewijzen van een expositie in het MOMA. In deze tentoonstelling is te ervaren hoe een personage van papier zich buiten het boek manifesteert.

Verkoopt zij lucht, baart zij blauwe baby’s op doek of is haar identiteit door de auteur vormgegeven?

Dé grote vraag blijft overeind: is de werkelijkheid in het beeld van een roman, fictie, gevat óf is de fictieve wereld tot leven gekomen? In ieder geval is de fictieve kunstenares Juliet Koppedraijer in haar beeldend werk aanwezig, dus tot leven gekomen.

Waarschijnlijk toch wel dankzij de auteur Inge Nicole Bak.


De tentoonstelling is te zien t/m 18 maart van maandag t/m vrijdag van 9 – 17 uur , zaterdag van 12- 17 uur en zondag van 14- 17uur.