MARIEMBOURG - Roderick Mannaert heeft afgelopen weekeinde uitstekende zakengedaan tijdens de eerste ronde van het NK IAME. De vijftienjarige coureur uit Bergen (Noord-Holland), die uitkomt voor het team SignMind Racing, behaalde op het circuit van Mariembourg de eerste plaats in de Honda 9PK Senioren-klasse.

“Dit is een topgevoel. Ik ben eerste”, zei hij met een grote lach op zijn gezicht. “Ik dacht dit weekend: misschien zit er een podiumplaats in. Dat is gelukt! Ik heb alles gegeven. Ik heb gewoon een goed team. Gio, mijn teamgenoot, had me de baan helemaal uitgelegd. Mijn monteur heeft me daarnaast geholpen kalm te blijven en te focussen op de race. En in teammanager Bjorn heb ik een goede mentor.”

Roderick begon het weekeinde direct sterk door in de kwalificatie de poleposition te veroveren.
“Toen ik eenmaal in de kart zat, had ik een heel goed gevoel en ik dacht: pole zit er misschien wel in. Toen dat was gelukt, wist ik dat ik misschien wel kon winnen.”

Tijdens de eerste race liet hij zien dat de snelheid in de kwalificatie geen toevalstreffer was geweest. Gestart vanaf poleposition handhaafde Roderick zich de hele race voorin, al viel hij wel één plekje terug. “En tijdens de tweede race had ik helaas minder grip. Ik viel terug naar de vijfde plek. In de finale ben ik toen op P5 gestart en naar de eerste plek gereden.”

“Ik had eerst Rosanne (den Drijver, red.) ingehaald. Ze zat daarna echt op mijn hielen, maar later ben ik van haar weggereden. Toen kon ik me focussen op de drie voor me en ze inhalen. Gewoon erop en erover. Ik dacht: ik zie wel waar ik eindig.”

En dus prijkte na afloop een welverdiende P1 achter zijn naam. Dat noem je nog eens je seizoen op klinkende wijze beginnen! En dan te bedenken dat Roderick pas twee jaar kart. “Ik keek altijd al Formule 1 en mijn broer kartte vroeger ook. Ik ging altijd mee en vond het leuk om te zien. Uiteindelijk dacht ik: ik wil het ook weleens proberen. Ik vond het meteen geweldig.”

Maar waarom precies? “Het is niet te vergelijken met een andere sport. Het is heel anders dan basketbal en voetbal bijvoorbeeld. Vooral de adrenaline die je tijdens een race krijgt is gaaf. Racen geeft je echt een kick. En winnen is natuurlijk geweldig. De snelheid, daar denk ik niet echt aan. Het gaat me vooral om de competitie.”

Die zoekt hij dit seizoen met name in het NK. Ook rijdt Roderick het clubkampioenschap in Strijen. Nu hij in het NK heeft laten zien dat hij de snelheid heeft om te winnen, doet hij niet geheimzinnig over zijn ambities voor dit seizoen: “Ik wil het NK winnen. Ik denk dat het er wel in zit. Ik ga gewoon mijn best doen en dan maar kijken waar ik beland!”

Roderick bedankt zijn monteur en Bjorn Bakker van SignMind Racing voor hun hulp en steun tijdens het weekend.

Roderick Mannaert wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Mannaert Stoffen.