ALKMAAR - Wat ik vorige keer al schreef, was dat ons land halverwege de vorige eeuw eindelijk ook rijp was voor de welbekende aardverschuiving in de popmuziek. Want toen de rock en roll in Nederland pas echt goed bekend werd, en het ook maatschappelijk en economisch goed ging, was het vooral de jeugd (teenagers) die zich bezig ging houden met deze “wilde” vorm van vermaak.

Iedereen kent natuurlijk het welbekende Rock Around The Clock van Bill Haley. Maar wisten jullie dat die man eigenlijk als countryzanger is begonnen? Toen dat nummer als intro voor een speelfilm werd gebruikt en het daardoor een succes werd, besloot hij het over een andere boeg te gooien. Hij was toen de eerste blanke artiest die zwarte popmuziek, rythm and blues, bij een blank publiek populair maakte.

Mede dankzij radioprogramma’s van o.a. d.j. Alan Freed werd, vooral in Amerika, de jeugd al gauw bekend met dansbare muziek van negroïde mensen, zo rond 1955. En Chuck Berry, die eigenlijk de èchte King of Rock and Roll is, was een van de eerste jonge zwarte sterren, die zich na Bill Haley’s succes toegang verschafte tot de blanke muziekmarkt. Zijn muziek kreeg al gauw het label “rock ‘n’ roll” opgeplakt en daardoor trok ook hij veel aandacht. Hij schreef namelijk, in tegenstelling tot Elvis Presley, meestal zelf zijn nummers, waarvan de tekst nauw aansloot bij de belevingswereld van de teenagers. Even een vraagje voor de muziekkenners onder ons: Elvis werd beroemd (of eigenlijk berucht) door zijn heupwieg-act op het podium, maar welke “gimmick” had Chuck Berry?

Op 15 september is er weer de maandelijkse dansmiddag in buurthuis Het Ambacht, met als hoofdthema Rock And Roll. Van het buurthuis hebben we de goedkeuring gekregen, om dit evenement elke derde zondag van de maand te laten plaatsvinden. Hopelijk heeft iedereen van een warme vakantie genoten en, speciaal voor de rock en rollers onder ons: hebben jullie er weer zin in? Andere dansvormen zijn ook toegestaan. Misschien geven wij u wel een lesje rock ‘n’ roll-linedance, als er voldoende animo voor is. Maar mensen die niet kunnen of willen dansen, zijn ook van harte welkom.

D.J. Roy Martino komt weer met singletjes en cd’s. Hij zal voor 90 % rock en roll draaien, met daartussendoor een Engelse wals of een andere “gouwe ouwe” uit de jaren 1940 tot ongeveer 1980. Er wordt rekening gehouden met het feit, dat mensen ook fijn met elkaar kunnen praten; daarom wordt de muziek op een aangepast geluidsniveau gedraaid. Oftewel: Oordopjes zijn niet nodig!
De toegang bedraagt 3 euro. Het evenement is van 14.00 tot 17.00 uur en de zaal is een kwartier voor aanvang open. Gratis parkeren kan zowel voor als achter het buurthuis. Trouwens, hebt u de mooie tuin daar al gezien?
Het gaat vast en zeker weer een gezellige middag worden. Steeds meer bezoekers weten de weg naar het buurthuis te vinden. Maar er kunnen nog mensen bij, dus komt allen!

Zowel op het prikbord als op de website van het Ambacht wordt dit evenement aangekondigd. En ook op de posters, die in andere buurthuizen/wijkcentra en bij supermarkten/winkels worden opgehangen. Het adres is: Buurthuis Het Ambacht, Glazenierstraat 1, 1825 BR, Alkmaar. Tel. 072-5620970, internet: www.ambachtalkmaar.nl, facebook: https://www.facebook.com/BuurthuistAmbacht.
Graag tot ziens op onze “Rocking Sunday”!