DE RIJP - Bij onze mediapartner NH Nieuws staat men deze week in de rubriek Jouw Noord-Holland een week lang stil bij de bijzondere vorm van het vaste land in de provincie.Nadat eerder deze week Den Helder aan bod kwam ging men nu naar het mooie De Rijp.

Deze week staan we tijdens Jouw Noord-Holland met reportages en artikelen een week lang stil bij de bijzondere vorm van het vaste land van onze provincie. Noord-Holland wordt omringd door water. Om die reden wordt het ook wel een schiereiland genoemd. Voor de inpoldering en de aanleg van de Afsluitdijk lagen dorpen als De Rijp aan een open route naar zee. Zo kon het gebeuren dat een Rijper zeevaarder wereldberoemd werd in Korea.

Niet Guus Hiddink, maar Jan Janszn. Weltevree (De Rijp, 1595 - Korea, na 1666) was de eerste wereldberoemde Hollander in Korea. Weltevree vertrok in de 17e eeuw met de VOC naar Batavia. Daarna strandde hij per ongeluk in Korea en werd de eerste westerling die daar voet aan wal zette.

Weltevree wordt Pak Yon
"Door zijn kennis van wapens schopte hij het tot adviseur van de keizer", vertelt Fré Harmsen van de stichting Jan Janszn. Weltevree. "Hij trouwde een Koreaanse, kreeg kinderen, nam de naam 'Pak Yon' aan en werd een echte Koreaan." Daarnaast introduceerde Weltevree ook andere westerse kennis in het land.

In De Rijp staat al jaren een standbeeld van Jan Janszn. "Het is geen realistisch beeld. We weten namelijk niet precies hoe hij eruit heeft gezien. Dát hij bestaan heeft weten we door het journaal van Hendrick Hamel. Hij kwam hem daar tegen en heeft over hem geschreven."

Standbeeld in Seoul
En dat de Rijper in Korea bekend is, is wel duidelijk: "In Seoul staat een kopie van het standbeeld van Weltevree. Ook staat hij daar in de geschiedenisboekjes. Vele Koreanen, ook de ambassadeurs, zijn de afgelopen dertig jaar naar De Rijp gekomen vanwege Weltevree."

De stichting Jan Janszn. Weltevree heeft als doel de relatie tussen De Rijp en Korea warm te houden. Daarnaast organiseert de stichting culturele, educatieve en toeristische activiteiten rondom zijn persoon. Jaarlijks wordt in augustus Weltevree herdacht tijdens 'Commemoration Day'.

Zie NH Nieuws voor een uitgebreide reportage.