ALKMAAR – Het Regionaal Archief te Alkmaar wordt gewaardeerd: bezoekers geven het archief over de hele linie het rapportcijfer 8,3. Dat blijkt uit de Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven over 2019. Daarmee scoort het Regionaal Archief boven de 8 die Nederlandse archiefinstellingen gemiddeld scoren voor hun dienstverlening. Het Regionaal Archief krijgt hoge cijfers voor de goed en snelle dienstverlening op de studiezaal, de ruime openingstijden en de heldere website en sociale mediakanalen. Ook krijgen archiefmedewerkers een 8,6 voor hun deskundigheid en een 8,8 voor hun vriendelijkheid.

De Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven wordt iedere twee jaar uitgevoerd door BRAIN, de Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst die door gebruikers van het archief wordt ingevuld. Zo beoordelen zij de kwaliteit van de dienstverlening op studiezaal en online. “Ga zo door,” schrijft een hen. “Persoonlijk vind ik het een prettige omgeving om onderzoek te doen. En ben altijd goed en vriendelijk geholpen.” Het Regionaal Archief is blij met de betrokkenheid van bezoekers en gebruikers, met de vele complimenten en met alle suggesties.

Eén veelgehoorde wens van bezoekers gaat direct in vervulling: het Regionaal Archief is 2020 begonnen met een pilot van de nieuwe service ‘scannen op verzoek’. In de loop van het jaar zullen gebruikers scans uit steeds meer archieven gratis kunnen aanvragen. Zo hoeven gebruikers niet per se naar Alkmaar af te reizen om de originele archiefstukken te bekijken.

Het werkgebied van het Regionaal Archief Alkmaar beslaat tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Bezoekers kunnen op de website en in de studiezaal aan de Bergerweg 1 in Alkmaar onderzoek doen in de gemeentelijke archieven uit het werkgebied, maar ook in particuliere archieven die in het Regionaal Archief worden bewaard. Dat zijn bijvoorbeeld familiearchieven, of archieven van verenigingen en instellingen.