ALKMAAR - In de aanloop op de Nationale Dodenherdenking staan jongeren van Artiance stil bij de WOII en geven door middel van kunst vorm aan hun gedachtes en ideeën.


Het startpunt zijn ontmoetingen tussen de jongeren en ouderen die de WOII hebben meegemaakt. Op basis van deze gesprekken is onder professionele begeleiding gewerkt naar een voorstelling en expositie.

Voorstelling

WAAKVOGELS

In Waakvogels onderzoekt een groep gedreven jongeren onder begeleiding van theatermaker Doris Vervuurt en schrijver Steff Geelen wat het betekent om vrij te zijn. Zij interviewen ouderen over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en gaan bij zichzelf te rade: hoe leeft een gewelddadig verleden voort in het hier en nu? Welke rol speelt geweld en uitsluiting in hun eigen leven?

Waakvogels is een spoken word voordracht, een collectieve speech, een poëtische en activistische ode aan het verzet waarbij de jongeren transformeren tot bewakers van de herinnering.

Waakvogels is een voorstelling die gemaakt wordt in het kader van Theater na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.

Data en tijden: 4 mei 21.00 uur en 5 mei 11.00 uur

Kaarten kosten €5,- en zijn te verkrijgen via www.artiance.nl

Expositie

SAMEN HERDENKEN MET KUNST

Van 1 t/m 15 mei (gratis) te zien in Artiance centrum voor de Kunsten

Jonge kunstenaars van de Kunstschool hebben de gesprekken met de ouderen in beeld gebracht. Tijdens de ontmoeting tussen de jongeren en ouderen wordt de noodzaak om de verhalen levend te houden invoelbaar.

Wie zijn de gezichten achter deze verhalen? De kunstschool brengt een ode aan deze mensen.

Kunstschool Artiance Speciaal is een dagbesteding bestaand uit een vierjarige kunstscholing en een werkatelier.

Jongeren van SPOT hebben thematisch toegewerkt naar de expositie. Wat is vrijheid? Wat betekent het als je geen kant op kan? Wat gebeurt er als je moet schuilen? Ze maakten beeldend werk en performatieve kunst.

SPOT is een creatieve werkplaats voor kwetsbare jongeren en jongvolwassenen.

Curator: Leon Kemp

Vakdocenten: Alper Demir, Talitha Schiffer, Leon Kemp, Lisa Templon

Deze activiteit is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en Theater na de Dam.