BERGEN - De winning van aardgas onder de dorpen Groet en Schoorl mag doorgaan. De Raad van State verwerpt het bezwaar dat de gemeente maakte tegen de winning. De gemeente vindt het 'te risicovol om zo dicht onder de huizen naar gas te boren.'


De hoogste rechter ziet geen reden om de gaswinning in het kleine gasveld Bergen II te stoppen. De kans op aardbevingen en schade is door de stevige duingronden bij Bergen bijzonder klein. Ook de aanwezigheid van de kernreactor in Petten in de nabijheid is geen gevaar. Er wordt een veiligheidszone van vijf kilometer rond de reactor gehandteerd.

Taqa Onshore kan nu verder met de ontwikkeling van gaswingebied Bergen II. Het eniergiebedrijf wil tot 2023 bijna 300 kubieke meter gas winnen uit het veld bij Schoorl en Groet.

De uitspraak was volgens de gemeente te verwachten. "Gaswinning zo dicht onder de huizen van onze inwoners brengt forse risico’s met zich mee. Daarom proberen we altijd, hoe klein de kans ook is, om dit soort plannen van de minister tegen te houden", reageert de Bergense wethouder Klaas Valkering.

"Het zou gaan om het laatste beetje van het gas", vertelde Valkering eerder aan NH Nieuws. "Dat komt er niet meer op de natuurlijke manier uit. Er moeten nu compressors gebruikt worden om het eruit te krijgen. Dat is nog een veel zwaardere vorm van winnen die de kans op aardbevingen veel groter maakt."

De uitspraak betekent niet het einde van het verzet tegen de gaswinning. “De gemeente is er veel aan gelegen om Groningse toestanden te voorkomen. Met de coalitie van gemeenten met dit soort gasvelden blijven we daarom bij het ministerie pleiten voor het dichtdraaien van de gaskraan”, stelt Valkering die aan de basis stond van het formeren van deze coalitie.