DE RIJP – Onder de titel ‘The Silent Land’ laat beeldend kunstenaar Nynke van Zwol uit Purmerend in Museum Jan Boon in De Rijp in de maand september een selectie van haar werk zien. Speciaal voor het museum heeft ze een aantal nooit eerder vertoonde werken uitgekozen, namelijk haar architectuur- en landschapsschilderijen. De opening is op zaterdag 7 september om 16.00 uur.


De keuze voor juist deze werken was snel gemaakt. ‘Het Walhuis, waar het museum in gevestigd is, staat aan de achterkant in het water. Een paar van mijn architectuurschilderijen laten ook gebouwen in het water zien. Die overeenkomst was te leuk om niet te gebruiken’, vertelt de kunstenaar.

De gebouwen die ze schildert, zijn leeg en verlaten, alsof ze al jaren niet meer in gebruik zijn. Sommige staan in stil zeewater, weerspiegeld door kalme golven. Andere zijn in een kale, onherbergzame vlakte geplaatst. Het is duidelijk dat deze wereld al heel lang niet meer bewoond wordt.

Naast schilderijen van verlaten gebouwen toont de kunstenaar ook een ruim aantal kleine collages van landschappen in aquarel en Chinese inkt. Ook hier is de leegte een gemene deler. ‘In mijn schilderijen ben je altijd de enige aanwezige. Het landschap, het gebouw erin, is helemaal voor jou alleen’, zegt Van Zwol. ‘Je kunt je er eenzaam voelen, maar je kunt ook genieten van de rust. Dat is wat ik altijd doe.’

Nynke van Zwol is in 2015 aan de Amsterdamse Wackers Academie afgestudeerd. Sindsdien exposeert ze geregeld en is ze een bekend gezicht op gerenommeerde beurzen als de Affordable Art Fair. Naast landschappen maakt ze ook abstract werk met betekenisloos schrift en schilderijen van niet-knuffelbare dieren als kikkers, kwallen en insecten.

Vanaf 7 september tot en met 29 september is de tentoonstelling op zaterdag en zondag (13.00-17.00 uur) open voor publiek. De opening is zaterdag 7 september om 16.00 uur.

Museum Jan Boon is gevestigd in Het Walhuis. De ingang van het museum bevindt zich aan de Rechtestraat, tussen de percelen 146 en 148. Gratis entree en gratis Jan Boon Wandelroute (zolang de voorraad strekt). www.museumjanboon.nl. Kijk voor actuele informatie op de Facebookpagina.