ALKMAAR - Het eindeloze Noord-Hollandse landschap heeft kunstenaars van alle tijden geïnspireerd. Dat is te zien tijdens de tentoonstelling Weids! in Stedelijk Museum Alkmaar. Het Alkmaars Historisch Café presenteert op donderdag 3 juni een online lezing rondom het thema van de tentoonstelling. Aan de hand van talrijke kunstwerken laten gastconservatoren Diederik Aten en Ingrid Oud van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dan zien hoe het vlakke polderland door de eeuwen heen is verbeeld.

De tentoonstelling Weids! is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Alkmaar en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat een omvangrijke kunstcollectie bezit. Tijdens de tentoonstelling zijn veel kunstwerken uit die bijzondere collectie voor het eerst voor het publiek te zien. In combinatie met een keuze uit de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar levert dat een verrassend samenspel op van oude en moderne kunst.

Want van zeventiende-eeuwse meesters tot de schilders van de Bergense School: allemaal hebben ze de karakteristieke elementen van het Noord-Hollandse landschap verbeeld. Ze schilderden kustdorpjes, het open uitzicht over de polders, de koeien in de weilanden, en altijd het water en de molens, gemalen, dijken en sluizen die het water moesten bedwingen.

De lezing van donderdag 3 juni is vanaf 19:30 uur online via Zoom bij te wonen. De presentatie duurt ongeveer drie kwartier. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Tickets kosten €4,50 en zijn alleen online te bestellen via de website van Bibliotheek Kennemerwaard: http://bit.ly/Noord-HollandsLandschap. Na aankoop krijgt u op de dag van de lezing via uw mailadres een link naar de bijeenkomst.

Stedelijk Museum Alkmaar heeft de tentoonstelling ‘Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld’ verlengd tot 22 augustus 2021.