ALKMAAR - In het kader van de Maand van de Geschiedenis wordt deze maand de landelijke verkiezing van het (archief)stuk van het jaar gehouden. Het Regionaal Archief Alkmaar doet mee. De inzending bestaat uit de polsstokbriefjes, die in 1573 uit het door Spanje belegerde Alkmaar gesmokkeld werden naar geuzenleider Sonoy in het slot van Schagen. Uit de tussenstand blijkt dat de Alkmaarse polsstokbriefjes op de vierde plaats staan.


Aan de verkiezing van het Stuk van het Jaar doen 44 archiefinstellingen mee uit heel Nederland. Het is de vierde keer dat de verkiezing wordt georganiseerd. Eerdere winnaars waren een Tilburgse Muurkrant, een liefdesbrief van een Friese soldaat en een toegangskaartje van de Europacupfinale in 1970 (Feyenoord won de cup dat jaar). Het Regionaal Archief deed voorgaande jaren ook mee, maar is nog nooit zo dicht bij een plek in de definitieve top vijf gekomen.

Het thema van de verkiezing sluit aan bij de Maand van de Geschiedenis, die het thema “Opstand” heeft. De inzending van het Archief is daar nauw aan verbonden: de polsstokjes uit 1573 zorgden er mede voor dat Alkmaar de eerste stad werd in de (toekomstige) Republiek die een Spaanse belegering doorstond. Zo hadden de kleine briefjes grote gevolgen. Stemmen op de polsstokbriefjes als Stuk van het Jaar kan tot en met 24 oktober, via stukvanhetjaar.nl/alkmaar.

De polsstokbriefjes, die in het uitgeholde uiteinde van de polsstokken van de boodschappers werden vervoerd, bevatten noodkreten vanuit Alkmaar. De stad dreigde in Spaanse handen te vallen door een tekort aan voedsel en wapentuig binnen de stadsmuren. De geuzen moesten helpen de stad te ontzetten door de dijken door te steken en de zeesluizen te openen – wat uiteindelijk ook gebeurde.

Meer informatie over de documenten is te vinden via regionaalarchief.nl/polsstokbriefjes.