ALKMAAR– Onder de grond van Noord-Holland ligt een verstopt kastelenlandschap. Ooit stonden er meer dan tachtig kastelen in de provincie. Het grootste deel daarvan is verdwenen, slechts enkele kastelen zijn nu nog zichtbaar. De afgelopen jaren worden veel kasteelterreinen opnieuw onderzocht. Nancy de Jong-Lambrechts is stadsarcheoloog van Alkmaar en verwerkt de nieuw ontdekte gegevens in haar promotieonderzoek. Tijdens het Historisch Café op donderdag 30 maart vertelt zij over de nieuwe bevindingen en de technieken die bij dit vernieuwende onderzoek zijn gebruikt.

De kasteelterreinen, onder meer de dwangburchten gesticht door Floris V, worden als een soort coldcases weer van de plank gehaald, de gegevens opnieuw bestudeerd en de terreinen met geofysisch onderzoek opnieuw bekeken. De gegevens die hieruit voortkomen geven spectaculaire nieuwe inzichten zoals onder andere de vondst van de Barbacane (een versterkte buitenpost) bij kasteel de Middelburg in Alkmaar en de onbekende plattegrond van een vierkant kasteel bij kasteel Oud-Haerlem. Ook het hernieuwd historisch bronnenonderzoek in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar schijnt een heel nieuw licht op de verschillende kastelen zoals de opdrachten tot reparatie aan de kastelen tot aan executies bij kasteel de Nieuwburg in Alkmaar.

Tickets
De lezing van donderdag 30 maart om 20:00 uur vindt plaats in Bibliotheek Alkmaar Centrum, aan de Gasthuisstraat 2. Tickets kosten €7,50 en zijn alleen online te bestellen via de website van Bibliotheek Kennemerwaard:https://bit.ly/Verdwenenkastelen. Voor abonnees/leden en vrienden van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar, de Bibliotheek Kennemerwaard en de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk geldt een gereduceerd tarief van €5,00. Bezoek aan het museum is inbegrepen, het scannen van uw museumkaart wordt gewaardeerd.