SCHOORL - Sinds een paar maanden is de showroom van Pelletkachel Boet aan de Paardenmarkt in Schoorl geopend en daar is eigenaar Marco Möls met recht trots op. Onze redactie ging langs in Schoorl om sfeer te proeven en voor een gesprekje met Marco.


Marco, vertel eens hoe Pelletkachel Boet ooit tot stand is gekomen?
'In eerste instantie bij ons thuis, nu bijna elf jaar geleden. ik heb daarvoor jaren in de retail gezeten ondermeer bij een aantal elektronicazaken. Nadat ik zelf een pelletkachel had gekocht was ik direct onder de indruk van het product en besloot ik daar meer mee te doen. Ik heb achter het huis een schuurtje gebouwd en ben zodoende begonnen. met drie kachels en een statafel, zeg ik zelf altijd'.

En liep dat gelijk?'
In eerste instantie heb ik het twee jaar zo gedaan. Het was natuurlijk nog geen bekend product, maar na verloop van tijd kwam er toch steeds meer vraag naar en waren er ook leveranciers die hun spullen bij mij kwijt wilden en toen begon het langzamerhand te groeien. Op een gegeven moment heb ik het schuurtje nog meer opgeofferd dus de fietsen eruit, de zolder eruit en zo ontstond ook de naam Pelletkachel Boet oftewel 'het schuurtje'. Zodoende zijn we gegroeid en werd het steeds meer een sfeervolle en gemoedelijke entourage'.

Hoe ben je dan uiteindelijk na vijftien jaar hier terecht gekomen?
'Dat is een heel lang verhaal en ik zal niet tot in alle details treden, maar waar het voornamelijk om ging is dat er in de wijk geen bestemmingsplan detailhandel was volgens de gemeente. Voor ons blijft dat toch een beetje een grijs gebied want als ik aan huis een massagesalon open dan mag het wel en het was niet zo dat daar kachels verkocht werden. De mensen kwamen juist op afspraak kachels bezichtigen. Maar goed, om het niet tot een confrontatie te laten komen is er naar een oplossing gezocht en die is uiteindelijk hier gevonden'.

En dat ziet er prima uit!
'Ja, nu wel, maar het heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad. We konden er in mei 2022 in, maar uiteindelijk zijn wij pas rond september open gegaan door alles wat er hier binnen nog moest gebeuren. Er moest water en stroom komen, het hele plafond moest eruit, er is een keukenblok ingezet en er moest een stukadoor komen voor de muren. We hebben er zodoende heel wat ziel en zaligheid ingestopt, maar uiteindelijk zijn wij trots op het resultaat.'

Werk je met meerdere leveranciers?
'Jazeker, dat moet ook wel in deze markt die ook voortdurend veranderd het zij door de energieprijzen, maar ook de steeds beter geïsoleerde woningen. Het assortiment, welke wij voeren, zijn allen van gerenommeerde merken die voldoen aan een hoge standaard en zich al jarenlang bewijzen op het gebied van pelletkachels, maar ook bijvoorbeeld elektrische kachels en bio-ethanolhaarden. Bij de aanschaf van een kachel moet de klant kunnen uitgaan van zorgeloos, sfeervol en comfortabel verwarmen, maar is ook het design belangrijk. Daarnaast hebben wij door de jaren heen veel kennis opgebouwd en betrouwbare contacten gelegd met de fabrikanten en onze leveranciers. Hierdoor mogen wij originele onderdelen aanbieden en verzorgen wij ook het jaarlijkse onderhoud en service van een kachel'.

Waarom zou jij mensen een pelletkachel aanbevelen?
'Kijk wij zijn in dit land natuurlijk jarenlang verwend als een van de grootste exponenten van gas en de meeste woningen beschikken over een goede CV-installatie, maar de markt verandert volledig. In de landen om ons heen verwarmen de mensen hun huizen al meer dan 30 jaar met de pelletkachel dat is niet zomaar. Een pelletkachel zorgt voor een enorme besparing, vaak honderden euro’s op uw gasrekening , brengt sfeer van een houtkachel in uw huis door het zichtbare vuur en is veelal eenvoudig te installeren. Aansteken doe je al door één druk op de knop! Alle pelletkachels die wij aanbieden zijn voorzien van een thermostaat en velen met afstandsbediening en Wifi. Het werkt net zo eenvoudig als het inschakelen van de CV. Door het vlambeeld en de gezonde warme lucht heeft men ook nog eens sfeer en comfort in huis'.

Hoeveel bespaar ik met een pelletkachel?
Een belangrijk issue in deze tijd van stijgende energieprijzen. De hoogte van het gasverbruik is vooral afhankelijk van het woningtype. Maar ook de gezinsgrootte, de comfortbehoefte en het weer zijn van invloed. Een huishouden ( VB 2 onder één kap) verbruikt volgens de Nibud ongeveer 1670 m3 per jaar (peildatum 2012). Dat komt neer op ca. € 1224,- per jaar. De vaste kosten hebben wij achterwege gelaten, deze kosten blijven zolang u op het gasnet bent aangesloten.

Stijgende gasprijzen
De prijs van een m3 gas is gemeten over de laatste vijftien bijna verdriedubbeld. De algemene verwachting is dat bij de geringste economische groei de prijzen weer omhoog zullen schieten. Ook de groeiende wereldbevolking, de groeiende algehele welvaart en de toenemende schaarste van gas zullen de prijzen in de toekomst verder gaan opstuwen.

Jaarlijkse besparing
Op basis van het genoemde gemiddelde verbruikt u ca. 2800 kg pellets om uw woning een jaar lang te verwarmen. Dit komt neer op € 770,-. In ons voorbeeld geeft de pelletkachel een jaarlijkse besparing van ruim € 450,-. En omdat de gasprijzen elk jaar zullen blijven stijgen, zal de besparing alleen maar hoger uitvallen.

Oude woning
Algemeen geldt: Hoe ouder en groter uw woning, hoe hoger uw besparing: hoe meer gas u verbruikt des te hoger de besparing met een pelletkachel.

Bespaar tot 50%
Met het gebruik van de Pelletkachel zijn er voorbeelden te noemen die oplopen tot 50% besparing t.o.v. de gasrekening. Echter hangt dit in grote mate af van de isolatie van de woning.

Wist u dat...
De kwaliteit van de pellets die u verbrandt grote invloed heeft op het verbrandingsproces, levensduur van uw kachel en uw stookkosten? Pelletkachel Boet levert de beste kwaliteit pellets voor uw pelletkachel voor een scherpe prijs.Hoeveel bespaar ik met een pelletkachel?

Pelletkachelboet.nl
Paardenmarkt 1
1871 CV Schoorl
06 462 00 414
info@pelletkachelboet.nl

Dit artikel is eerder deze maand gepubliceerd in de speciale wintereditie van onze krant Update