UTRECHT - Tijdens de provinciale finale op vrijdag 1 april 2022 streden 4 Noord-Hollandse en 7 Zuid-Hollandse Pabo-studenten tegen elkaar. De boeken waaruit de studenten tijdens de voorleeswedstrijd mochten kiezen, passen bij 1 van de 50 vensters van de Canon van Nederland.

Aniek Schagen van de Pabo Hogeschool Inholland Alkmaar las een fragment voor uit het boek 'Meisje nummer achttien' van Anna Woltz. En Tabitha Reijnen van de Pabo Hogeschool Inholland Rotterdam las een fragment voor uit het boek 'Naar het noorden' van Koos Meinders.

Landelijke finale

Aniek en Tabitha strijden op woensdagavond 1 juni 2022 tegen de andere provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Theater de Kikker in Utrecht. De finale bestaat uit twee rondes. Tijdens de eerste ronde leest de kandidaat voor uit een zelfgekozen canonboek. In de tweede ronde staat het 'onvoorbereid' voorlezen centraal en lezen alle kandidaten een gedeelte voor uit hetzelfde boek dat ze op de finaledag krijgen uitgereikt. Iedere provinciale voorleeskampioen kan een groep studiegenoten meenemen. Om organisatorische redenen worden er geen stageklassen uitgenodigd voor de landelijke finale.

Lezen is ook geschiedenisles...

De vijftig vensters van de cultuurhistorische canon staan centraal bij de Pabo Voorleeswedstrijd. Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren hoe ze moeten voorlezen. Een Pabo-student die plezier heeft in voorlezen en het boekenaanbod kent, is later van onschatbare waarde voor zijn of haar leerlingen. En zo leren zij dat jeugdboeken hun waarde kunnen hebben bij andere vakken.

Pabo Voorleeswedstrijd voor de 11e keer

De Pabo Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor Pabo-studenten. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, de bibliotheken en stichting entoen.nu. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd pabo-studenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken zodat zij dit op hun (stage)school kunnen overbrengen aan hun leerlingen. Dit jaar organiseren we deze wedstrijd in het schooljaar 2021 – 2022 voor de 11e keer. Het enthousiasme is onverminderd groot. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen. De organisatie van de provinciale finale is in handen van Probiblio.