ALKMAAR - Gisteren was wethouder Paul Verbruggen van de gemeente Alkmaar te gast bij Hortus Alkmaar om een Vredesboom in ontvangst te nemen uit handen van voorzitter Hans Cornelisse. Met dit gebaar vraagt Hortus Alkmaar aandacht voor vrede en verdraagzaamheid. Dat zijn zaken om zuinig op te zijn.


Deze bijzondere boom, de Chinese netelboom (Celtis Sinensis), is een nakomeling van een boom die de atoomaanslag van 6 augustus 1945 op Hiroshima in Japan heeft overleefd. Als zaadje werd de boom naar Hortus Botanicus Leiden verzonden en daar opgekweekt. Nu wordt deze verzorgd in Hortus Alkmaar.

Om aandacht te vragen voor het nog steeds dreigende gevaar van kernwapens en het belang van biodiversiteit, werd een internationaal vredesproject (Green Legacy Hiroshima) opgestart. In dit project worden de zaden van deze 'bomen-die-alles-gezien-hebben' over de wereld verspreid om een vredesboodschap te brengen.

Met deze overhandiging heeft Alkmaar nu ook een Japanse vredesboom die een mooi plekje gaat krijgen in het nieuwe Ringerskwartier.