ALKMAAR - Op 28 juni en 3, 4, en 5 juli is de voorstelling OverBruggen te ervaren in het kader van 450 Jaar Alkmaar Ontzet. De spanning tussen vrijheid en verbondenheid staat centraal in deze unieke combinatie van een poëtische boottour door de oude binnenstad met hedendaagse bungee-dans in HAL25.

In 1573 begon in Alkmaar het einde van de Tachtigjarige Oorlog met een listige overwinning op het Spaanse leger. OverBruggen stelt de vraag of de historische verbinding met de plaats waar je woont je vrijheid geeft, of je ook gebonden kan houden. Teksten van Alkmaarse dichteres Lonneke van Heugten leiden het publiek per rondvaartboot en te voet door fragmenten van heden en verleden. Korte dansscènes langs de vaarroute vinden hun ontknoping in culturele speelplaats HAL25.

Voor choreografe Helen Pokrovska is het overbruggen van verschillen in meningen en gevoelens een urgent thema: "De ouders van mijn vader zijn Russisch, die van mijn moeder wonen in Oekraïne. Toen Rusland Oekraïne binnenviel, begaf in één klap de helft van mijn familie zich in een oorlogszone. Dit project gaat voor mij over hoe je tegenstrijdige ideeën en plaatsen kunt overbruggen. Hoe vind je je eigen vrijheid terwijl je toch verbonden blijft met je wortels?"

Om de verbinding te zoeken tussen lokale en internationale bezoekers is OverBruggen zowel in het Nederlands als in het Engels te volgen. Door een donatieticket te kopen, geef je een kaart aan iemand die minder te besteden heeft. Kaarten en informatie zijn te vinden op https://hal25.nl