HEILOO - Oratoriumkoor Heiloo voert op 6 april aanstaande voor de eerste keer in haar bijna 75-jarige bestaan de Johannes Passion van Bach uit. Bach schreef de ‘Johannes’ een paar jaar eerder dan de Matthäus in een levendige en dynamische stijl. Hoewel beide werken het lijdensverhaal van Christus als onderwerp hebben, zijn er veel verschillen in accenten en muzikale keuzes. Uiteraard biedt ook de Johannes Passion een breed palet aan aria’s, recitatieven, koralen en uitbundige ‘turba’s’, waarin de stem van het volk te horen is.

Behalve de 75 vaste leden van het koor doen dit jaar ook zo’n 15 projectleden mee, die de afgelopen maanden wekelijks mee hebben gerepeteerd om dit uitdagende werk onder de knie te krijgen. Dirigent Paul Waerts heeft hoge verwachtingen over het resultaat. “Dit koor voelt zich als een vis in het water met werken van Bach, ook als ze zo lastig zijn als de Johannes Passion!” Zoals gewoonlijk zijn ook dit jaar weer uitstekende solisten gecontracteerd: Caroline Stam (sopraan), Martine Straesser (alt), Peter Vos vertolkt de evangelistenrol en neemt de tenor aria’s voor zijn rekening en Ronald Dijkstra (bas) zingt de Christuspartij. De zeer ervaren bas Matthijs Mesdag vervangt Bas Kuijlenburg, die helaas moest afzeggen. Barokorkest Cappella Maria Barbara zorgt voor de instrumentale invulling. Zij maken voornamelijk gebruik van instrumenten zoals die ook in de tijd van Bach werden gebruikt.

Toegangskaarten (eerste rang €35,-, overige plaatsen €27,50) zijn te bestellen via de website van het koor: www.oratoriumkoorheiloo.nl.