BERGEN - 30 indringende portretten en verhalen van mannen én vrouwen staan vanaf maandag 6 augustus bij ’t Oude Hof in Bergen. Deze 30 krachtige mensen staan symbool voor het feit dat mensenhandel nog steeds onder onze ogen plaatsvindt. Met deze reizende tentoonstelling vragen de zeven burgemeesters van de regio Alkmaar de aandacht voor mensenhandel. Wethouder Yolan Koster opent de tentoonstelling dinsdagmiddag 7 augustus om 16:00 uur. De wethouder zegt zeer vereerd te zijn de tentoonstelling te mogen openen: ,,Ik voel me vanuit mijn voorzitterschap bij het College voor de Rechten van de Mens en natuurlijk als wethouder zeer betrokken bij dit onderwerp. Het is goed dat hier aandacht voor is.”

Krachtige en moedige mensen
Met de grootste zorg en integriteit heeft CoMensha, hét landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, samen met stichting Open Mind 30 mensen bereid gevonden om hun verhaal te vertellen en hun ogen te laten spreken. Verhalen over ernstige vormen van geweld en bedreiging, over niet te stoppen wreedheden, verhalen over verkrachtingen met zwangerschap tot gevolg en over niet meer verder willen. Het zijn 30 krachtige en moedige mensen die over de drempel van angst en schaamte zijn gestapt om erkenning te krijgen. Erkenning als persoon en erkenning van de problematiek van mensenhandel.

Veiligheid en privacy hebben voorop gestaan bij het maken van de portretten. Daarom zijn de foto’s dusdanig weergegeven dat ze niet direct herleidbaar zijn tot personen. Zo is in overleg met hen ook gekozen voor de doeken om hun hoofd, waarbij de ogen vrij zijn: open je ogen. Alle geportretteerden hebben vol overtuiging ingestemd met het openbaar maken van de foto’s. Om zo aandacht te vragen voor het probleem van mensenhandel.De portretten zijn gemaakt in opdracht van CoMensha door stichting Open Mind en fotograaf Ernst Coppejans.