ALKMAAR - Het woord ‘archief’ roept bij veel mensen beelden op van stof en vergeelde documenten die hermetisch zijn afgesloten van de buitenwereld. Het Regionaal Archief wil zaterdag 9 november tijdens de open dag laten zien dat die beelden niet kloppen (Bergerweg 1 Alkmaar, 11.00-16.00 uur). In de depots van het archief worden veel schatten bewaard: van prachtige middeleeuwse perkamenten oorkonden tot digitale documenten en computerspellen. Bezoekers van de open dag kunnen retrocomputerspellen spelen, een reis door de tijd maken in de depots van het archief, floppy’s laten uitlezen en advies krijgen over het bewaren van papieren en digitale documenten.

In de studiezaal van het Archief kunnen retrocomputerspelletjes worden gespeeld. Die worden door het Homecomputermuseum uit Helmond beschikbaar gesteld. Ook kunnen bezoekers meer te weten komen over de games en andere digitale documenten die het archief bewaart, of vragen stellen over het bewaren van eigen digitaal materiaal. Wie nog 5,25” of 3,5” floppy’s voor de pc thuis heeft en die zelf niet meer kan bekijken, kan ze laten uitlezen.

Ook oude documenten en boeken komen tijdens de open dag aan bod. Wat voor spullen bewaart het Archief? En hoe zorgen we ervoor dat alles ook over honderden jaren nog bestudeerd en gebruikt kan worden? Er wordt ‘live’ gerestaureerd gedurende de dag. Onze restauratoren beantwoorden graag vragen over het bewaren van (uw eigen) papieren, boeken, foto’s of ander ‘analoog’ materiaal.

De depots van het Regionaal Archief zijn tijdens de open dag geopend. Normaal zijn ze gesloten voor bezoekers. Medewerkers vertellen over de bijzondere boeken, kaarten, foto’s, brieven en andere documenten die er worden bewaard. Bezoekers komen oog in oog te staan met onder meer de eeuwenoude stadsrechten van Alkmaar en Schagen. Verder liggen er prachtige handschriften en oude drukken, brieven van onder meer VOC-vaarders en documenten uit de Wereldoorlogen klaar. Bijvoorbeeld de documentatie van de Helderse slachtoffers van de bombardementen op de stad gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Zie voor meer informatie regionaalarchief.nl/opendag of de Facebookpagina van het Regionaal Archief.