ALKMAAR - Cappella Amsterdam brengt dit najaar muzikale tradities rond de Middellandse Zee naar de Nederlandse podia met ‘alBahr - Mare Nostrum’. Met een rijke en diverse muziekgeschiedenis die zijn oorsprong vindt van Andalusië tot Perzië, verkennen koor en orkest nieuwe kusten (in zijn repertoire) en laat het horen hoezeer de verschillende muzikale tradities rond deze zee met elkaar verbonden zijn. Het bijzondere concert is op vrijdag 29 oktober in de Grote Kerk Alkmaar te zien en te beluisteren.

Geen onderscheid tussen oost en west

Artistiek leider van dit project is Leonard Evers: “te vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen ‘westerse’ muziek aan de ene kant en oosterse ‘Arabische’ muziek aan de andere kant. Dit terwijl er al eeuwenlang sprake is van vermenging van invloeden rond de kusten van de Middellandse Zee. In de muziektraditie is er nooit een harde scheiding geweest tussen oost en west: de zee is een fluïde centrum van uitwisseling.” Om dit aan te tonen ontwikkelde Evers ‘alBahr – Mare Nostrum’, een programma met (koor) muziek waarin deze eeuwenlange uitwisseling duidelijk hoorbaar is.
Naast traditionele werken uit Libanon, Syrië, Turkije, Egypte, Bosnië̈-Herzegovina, Marokko en Tunesië, brengen de zangers en musici onder meer de wereldpremière van Hamzaad, ‘My Fellow’ van de Iraanse componiste Aftab Darvishi.

Grote namen als Amira Medunjanin en Rima Khcheich
Amira Medunjanin uit Bosnië en Herzegovina is een begenadigd vertolker van de sevdah muziek, de traditionele volksmuziek uit de Balkanregio. Door haar authentieke en desondanks tijdloze interpretatie van het genre is ze razend populair in Bosnië, Servië en Kroatië – en ver daarbuiten. De Libanese Rima Khcheich is een wereldwijd gevraagde Arabische klassieke muziek zangeres. Solo, maar ook in vele muzikale samenwerkingen waaronder de Nederlands-Libanees-Iraakse band "Orient Express", een groep die een ontmoetingsplaats zoekt tussen het Arabische muzikale erfgoed en jazz.

Meer informatie en toegangskaarten
‘Al Bahr – Mare Nostrum’ van Cappella Amsterdam is op vrijdag 29 oktober in TAQA Theater De Vest te zien. Toegangskaarten kosten € 29,50 (inclusief drankje en garderobe). De toegangprijs bedraagt € 29,50 (incl. drankje en garderobe). Kaarten kunnen worden gereserveerd via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa (tussen dinsdag en zaterdag van 13.00 – 15.00 uur bereikbaar). Zolang de nu actuele Coronamaatregelen gelden wordt de bezoekers om een Coronatoegangsbewijs voor toegang tot het theater gevraagd.