OTERLEEK - Op zaterdag 8 juli 2023 tussen 11:00-15:00 opent de Imkerij Florensia/Imkerschool, in samenwerking met Zwirs Wijngaard in Oterleek, de lokale ambachtelijke bijenstand voor het publiek. Op deze dagen kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Ervaren imkers en 'newbees' vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Wat is er zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, rondleiding door de imker(s) en een kijkje in de bijenkast. Misschien laat de bijenkoningin zich zien! Veilig in een bijenpak zult u merken dat bijen helemaal niet eng zijn. Tips voor een bijvriendelijke tuin, activiteiten voor de kids, presentaties en veel informatie! Uiteraard kunt u ook een authentieke lokale honing of andere streekproducten afkomstig van de natuurwijngaard proberen.

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen (en bomen!) lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Graag zien we u zaterdag 8 juli tussen 11:00-15:00 uur verschijnen op het volgende adres:
Imkerschool / Imkerij Florensia / Zwirs Wijngaard

Groeneweg 1, Heerhugowaard (zijstraat Dorpstraat Oterleek)


Meer informatie over de landelijke open imkerij dag is te vinden op www.bijenhouders.nl//landelijke-open-imkerijdag open imkerijdag.