ALKMAAR - Het jaarlijkse plechtige hoogtepunt van de herdenking en viering van Alkmaar Ontzet is het uitspreken van de Ontzetrede in de Grote Sint Laurenskerk. Traditioneel wordt de ontzetrede uitgesproken door een inspirerend persoon en is er een link met het thema van de Ontzetviering. Dit jaar zal de Ontzetrede uitgesproken worden door prof. Dr. Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier. Hij zal invulling geven aan het thema van dit jaar het Vrije Geluid.


Alkmaar Ontzet kan niet zonder dit moment van stilstaan bij de vrijheidsstrijd van 1573, dat gelinkt wordt aan het heden. Ons verleden maakt onze toekomst. In Nederland herdenken wij dit jaar ook nog eens 75 jaar Vrijheid. De Vereeniging is trots dat Prof. Dr. Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier (JCK) de Ontzetrede heeft willen uitspreken. Niet live vanuit de Grote Sint Laurenskerk, maar vooraf opgenomen vanuit een ander iconisch historisch gebouw van Alkmaar, het Huis met de Kogel.

Schrijver verbindt in zijn Ontzetrede op bijzondere en uitgesproken wijze het vrije geluid met het (oorlogs-)verleden, deze tijd van het Coronavirus en het huidige debat over maatschappelijke onderwerpen.

Normaal gesproken zou Schrijver in de Grote Sint Laurenskerk een publiek hebben van ruim 800 genodigden en belangstellenden. Dit jaar wordt de Ontzetrede op 8 Oktober om 12.00 uur online uitgezonden via de verschillende mediakanalen van de Vereeniging. Met ruim 5200 volgers op de verschillende social mediakanalen is dat bereik ineens zes keer zo groot.