ALKMAAR - Basisschoolleerlingen in Nederland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika deden woensdag 22 maart mee aan de jaarlijkse actie 'Wij trekken aan de bel'. Alle leerlingen en leerkrachten maakten één minuut herrie met fluitjes, toeters en bellen. Zo vroegen zij aandacht voor het recht op onderwijs van leeftijdgenootjes met een handicap in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen.

Ontwikkeling

Wethouder Elly Konijn (D66) bezocht basisschool De Rank om daar samen met de leerlingen ‘aan de bel te trekken’. “Met deze ludieke actie schenken we wereldwijd aandacht aan het recht dat kinderen hebben om te leren. Zodat alle kinderen een kans krijgen om zichzelf en hun talent te ontwikkelen voor een goede toekomst.”

Petitie ‘Ieder kind naar school’

Ieder kind moet naar school kunnen. Toch is de praktijk anders. Slechts 1 op de 10 kinderen met een handicap in arme landen gaat naar school. De school is te ver of niet toegankelijk, kinderen worden geweigerd of leerkrachten missen de benodigde kennis. Met een petitie roept het Liliane Fonds de Nederlandse regering op tot wereldwijde naleving van de rechten van kinderen met een handicap. Op 22 maart werden de ingezamelde handtekeningen en bijbehorende aanbevelingen overhandigd aan leden van de Tweede Kamer.

Liliane Fonds en onderwijs

De actie 'Wij trekken aan de bel' is een initiatief van het Liliane Fonds. Om juist kinderen met een handicap sterker te maken is onderwijs van groot belang. Het Liliane Fonds ondersteunt daarom deze kinderen niet alleen op het gebied van medische zorg, revalidatie en sociale contacten, maar ook met scholing.