ALKMAAR - Wat gebeurde er nou echt in 1573, tijdens de zeven weken van het beleg van Alkmaar? Welke rol hadden de opstand en de burgeroorlog die Alkmaar en omgeving in hun greep hielden in de jaren tussen 1566 en 1576? Heeft Trijn Rembrands werkelijk bestaan? Wie was eigenlijk Maerten Pietersz van der Mey? En wat is dan het verhaal achter de polsstokbriefjes? Ieder jaar viert Alkmaar het ontzetfeest. Maar wat weten we nou eigenlijk over deze belangrijke historische gebeurtenis? Op dinsdag 7 november vertelt Harry de Raad, over zijn onderzoek naar het beleg van Alkmaar.


Onderzoek naar het beleg van Alkmaar

Harry de Raad is een gepensioneerd medewerker van het Regionaal Archief. Sinds 2021 doorzocht hij allerlei archieven en bibliotheken in binnen- en buitenland, op zoek naar de gebeurtenissen rondom het beleg in Alkmaar en omgeving. Wat ontdekte hij daarbij? En wat betekenen die ontdekkingen voor het bestaande beeld van het Alkmaarse beleg en ontzet? Wat was eigenlijk de rol van de geuzen? Harry de Raad legde zijn onderzoek vast in een boek, dat op 22 oktober verschijnt. Na de lezing zal de auteur zijn boek signeren. Het boek is deze avond ook te koop.

Muzikale omlijsting

Het wordt een gevarieerde avond met muziek en zang van Vive les Gueux en op het grote orgel de Ontzetsuite door beiaardier Christaan Winter.

Alkmaars Historisch café

Deze lezing wordt u aangeboden van uit het Alkmaars Historisch Café, een samenwerkingsverband bestaande uit het Regionaal Archief Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, de Vrienden van de Grote kerk, de Historische vereniging Alkmaar, Erfgoed Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.

Aanmelden

U bent van harte welkom op dinsdag 7 november in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar (Koorstraat 2). De toegangsprijs is € 8,-- (inclusief koffie / thee, thematische lekkernijen en muziek). Kaarten zijn alleen te krijgen in de voorverkoop (niet aan de deur). Kijk op www.bknw.nl/agenda voor de verkoop van de kaarten. De lezing start om 20.00 uur.