ALKMAAR - 28 januari 2021 is Gedichtendag, hét poëziefeest van Nederland. In Alkmaar start de poëzieweek met een bijzonder initiatief. Vanuit Podium Victorie wordt het poëziesymposium ‘Alkmaar Dichtstad’ gepresenteerd. Alkmaar Dichtstad wordt 28 januari 2021 om 20:00 uitgezonden via de website van Alkmaar Dichtstad en Bibliotheek Kennemerwaard. Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen.

De rol en het belang van poëzie
Presentator Isil Vos gaat tijdens het poëziesymposium in gesprek met dichters uit het land over onder andere de rol van poëzie, het belang van poëzie voor de stad Alkmaar, en over hun eigen beweegredenen om poëzie te schrijven. Dichters die aan het woord komen zijn onder andere Victor Schiferli (dichter/beleidsmedewerker Nederlands letterenfonds), Ingmar Heytze (dichter/auteur), Justin Samgar (dichter/storyteller/spoken word) en jonge maker Adriana Ivanova aka Hartkamers (dichter/copywriter/storyteller). Stadsdichter Joris Brussel en dichter Margreet Schouwenaar leveren ook een bijdrage aan het programma.

Alkmaarse dichters

Tijdens het poëziesymposium wordt het werk van de Alkmaars dichter Tentije als uitgangpunt genomen. Hans Tentije, die momenteel in Alkmaar woont, heeft tijdens zijn 45-jarig dichterschap een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van inmiddels achttien bundels. In zijn nieuwste, Nergens anders, is de tijd en het voorbijgaan een van de terugkerende thema’s. Alkmaarse dichters waaronder Eventjes Eefje en Rob Komen halen inspiratie uit deze thema’s en presenteren tijdens het poëziesymposium hun eigen werk in de vorm van een VOD-Cast: een podcast met ondersteunend videobeeld

Live Act
Het poëziesymposium wordt afgesloten met een live act van Justin Samgar en Kavafoglu. Justin draagt het gedicht Het gaat nooit meer over van Tentije voor op muziek. Kavafoglu bespeelt de handpan.

De Poëzieweek 2021 vindt plaats van donderdag 28 januari t/m woensdag 3 februari. Het thema van deze negende Poëzieweek is SAMEN.

Alkmaar Dichtstad
Alkmaar Dichtstad organiseert in de poëzieweek verschillende activiteiten die het dichterschap in Alkmaar stimuleren en bevorderen. Op de website vind je een overzicht van alle activiteiten.

Alkmaar Dichtstad (www.alkmaardichtstad.nl) is een initiatief van Bibliotheek Kennemerwaard in samenwerking met de gemeente Alkmaar.