ALKMAAR - Festival KUUB gaat in juni online door met Studio KUUB. In vernieuwende en verantwoordelijke vorm maakt het festival (letterlijk en figuurlijk) verbinding tussen cultuurbeoefenaars, (semi-) professionals en een online publiek. Hiermee sluit Stichting KUUB aan op de overheidsmaatregel die evenementen tot 1 september verbiedt. In samenwerking met Videolab wordt de theaterzaal van Artiance Centrum voor de Kunsten omgetoverd tot programmastudio voor live uitzendingen met creatieve makers uit de regio.

“Kunst en cultuur bieden juist in deze onzekere, en voor velen moeilijke tijd, troost, hoop en inspiratie. Daarom gaan wij de uitdaging aan om een corona-proof festival te realiseren”, zo stelt projectleider Lonneke van Heugten.

Online creaties

Tijdens de IkToon-maand juni wordt door heel Nederland een podium gegeven aan amateurkunst. Gedurende deze maand neemt KUUB de 1,5 meter maatschappij als inspiratiebron. KUUB roept iedereen die zich (in zijn vrije tijd) bezighoudt met theater, dans, muziek, beeldende kunst, poëzie of media op creatieve bijdragen in te sturen. Deelnemers worden uitgedaagd op afstand samen te werken met andere makers of juist met het online publiek. In de liveshows op YouTube zijn onder andere acts en interviews te zien. Daarnaast kan iedereen die creatief bezig wil zijn gratis online MeeMaak workshops volgen onder het motto: ‘wat heb jij in huis?'.

KUUB zoekt kunstenaars

Het online festival wordt afgetrapt met de ludieke actie ‘#kuubstijl’. Artificiële intelligentie (AI)- ontwikkelaar Jasper van Heugten realiseert een bijzonder digitaal project. Op de Festival KUUB website kunnen bezoekers een eigen foto uploaden. Deze wordt direct door de AI-technologie omgetoverd tot een kunstwerk in de stijl van een lokale maker. Zo kun je bijvoorbeeld jouw foto in de stijl van de Bergense School transformeren, met dank aan Stedelijk Museum Alkmaar. Op die manier vergroot KUUB de zichtbaarheid van beginnende tot (semi-)professionele kunstenaars via social media. Hiervoor zoekt KUUB schilders, tekenaars en beeldend kunstenaars uit de regio! Zij kunnen vóór 10 mei een foto van hun werk sturen naar studiokuub@gmail.com .

Meer informatie over het programma van Studio KUUB volgt. Ondertussen houdt KUUB het publiek op de hoogte via Facebook en Instagram. In de hele maand juni is Studio KUUB gratis te volgen op YouTube, onze website en social media.