LANGEDIJK - Gedeputeerde Adnan Tekin reikte woensdagmiddag 18 januari de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Noord-Holland uit in 3D Makers Zone te Haarlem. Basisschool St. Wulfram uit Hoogwoud wint de Onderwijsprijs in de categorie Basisonderwijs met het “Science Lab”. Het Petrus Canisius College uit Alkmaar is de winnaar van het Voortgezet Onderwijs.

Deze school onderscheidt zich met het “Pomphuisje”. Beide winnende scholen vertegenwoordigen de provincie op 29 maart 2017 bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Rotterdam. Daarnaast kreeg praktijkschool West-Friesland van Adnan Tekin de publieksprijs uitgereikt.

Science Lab

Dit is een technieklokaal, een speciaal ingerichte ruimte waar alle leerlingen, van groep 1 tot en met 8, op speelse manier in contact gebracht worden met allerlei vormen van techniek en een antwoord kunnen vinden op vragen als: hoe werkt een dynamo, is  cola light lichter dan gewone cola... Tevens werkt men met een zogeheten NAO-robot. De jury is enthousiast: “Het Science Lab is een juweeltje. De integratie van techniek in het onderwijs is op deze school ver gevorderd. Wat de inzending van St. Wulfram echt meerwaarde geeft, is de brede uitstraling van het techniekonderwijs op deze school. Het Science Lab heeft een regionale functie.”

Pomphuisje

Leerlingen bouwen als proeve van hun bekwaamheid een pomphuisje. Het is een meesterproef, zoals die in de tijd van de gilden werd toegepast. De leerlingen tonen hun vakvaardigheden – en die zijn niet gering. Twee leerlingen van elke afdeling werken samen bij het opbouwen van het huisje, vanaf de fundering tot de installatie van elektriciteit. En natuurlijk moet er een werkende pomp zijn die zorgt voor de afvoer van overtollig water, op landbouwgrond bijvoorbeeld.

De jury: “Waarlijk een ‘totaalproject’ waarbij alle facetten uit de latere beroepspraktijk aan de orde komen. De resultaten zijn prachtig, getuige de vele foto’s van pomphuisjes die zijn opgestuurd.”

Jury

De jury bestaat dit jaar uit:  Flip de Groot, lid Provinciale Staten, Jacquelien van der Lem, DGA Lemtechniek B.V., René de Reuver, lid directie ROC NOVA College

Publieksprijs

De praktijkschool West-Friesland ging naar huis met de Publieksprijs. Deze werd toegekend voor de beste presentatie van het project.

Onderwijsprijs sinds 1993

Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In alle provincies wordt een provinciale onderwijsprijs uitgereikt. De ingezonden projecten en uitslagen zijn binnenkort te vinden op www.onderwijsprijs.nl.