HEERHUGOWAARD - José Kruijer uit Heerhugowaard schreef de roman Verzwegen die vrijdagavond 22 september wordt gelanceerd bij de BRUNA in Middenwaard. Het eerste exemplaar krijgt zij uitgereikt door Rosalinda Weel, zelf ook schrijfster van spirituele boeken.

In het dagelijks leven staat José in Heerhugowaard parttime voor de klas van de Jenaplanschool De Zonnewijzer, iets wat ze al drieëntwintig jaar doet. Groep drie is haar specialisatie en dat verveelt - volgens haar eigen woorden - nog steeds niet door haar voorliefde om kinderen te leren lezen en schrijven. “De verwondering bij de kinderen te zien die verbaasd zijn als zelf echt lezen” is ieder jaar weer zo’n bijzonder moment.” Zelf heeft zij een grote liefde voor lezen, iets wat ze ook op haar eigen kinderen heeft overgebracht. Er gaat hierdoor standaard een halve koffer aan leeswerk mee op vakantie voor haar gezin. José Kruijer (1972) is getrouwd met Erik en heeft twee tienerzonen. Ze is naast lezen, dol op tijdschriften omdat die wereld van de tijdschriftenredacties haar zo fascineert. Met dat in gedachten speelt deze roman zich af op de redactie van een glossy met de naam Pearls – fictief gevestigd in het centrum van Alkmaar, met uitstapjes naar Bergen aan Zee, Wijk aan Zee en Texel. Een bekende horecalocatie in Alkmaar ( De Ritsz) koos de schrijfster uit als decorplaats waar de hoofdpersonen vaak bij elkaar komen.

Schooltje spelen: ‘Ik speelde schooltje met denkbeeldig lijsten met wel driehonderd namen, die ik zelf verzon”

José wist al op zeer jonge leeftijd dat ze juf wilde worden. Die wens is eigenlijk niet meer weggegaan. Ze doorliep de Mariaschool in Noord-Scharwoude. Toen ze in groep drie kwam werd ze geraakt door de bevlogenheid van haar toenmalige juf, die prachtige bordtekeningen kon maken en haar de liefde voor het lezen en schrijven bijbracht. En zelf komt zij ook uit een familie, waarin meerdere mensen in het onderwijs werken of gewerkt hebben. Met haar diploma net op zak, begon zij als groepsleerkracht op basisschool De Zuidwester. “Ik geniet volop van mijn werk. Kinderen iets leren, en onderwijs aan te bieden op hun niveau is dankbaar werk. Natuurlijk is het onderwijs veranderd in de jaren dat ik les geef. Ik blijf hopen dat veel scholieren kiezen voor de PABO. De opleiding is afwisselend, creatief en je loopt direct al stage, waardoor je snel weet of dit beroep iets voor je is. Ik ben mezelf altijd blijven ontwikkelen als intern begeleider, dyslexiespecialist, begeleiding van kinderen met autisme en met speciale behoeften en ik ben taalcoördinator. Als je jezelf steeds nieuwe dingen leert, dan wordt het nooit saai. Momenteel volgen we bijvoorbeeld een Post Hbo teamopleiding tot Jenaplanspecialist. Je moet je in het onderwijs blijven ontwikkelen en binnen het team elkaar blijven stimuleren.”

Slagzinnen

Met haar tomeloze fantasie vloeide ook haar liefde voor het maken slagzinnen voort. Menige prijs heeft ze hiermee gewonnen. “Toen we uiteindelijk bijna elk kwartaal in een ander bungalowpark zaten met ons gezin, vond ik het even genoeg, zodat de kinderen niet gewend raakten aan de luxe. Ik ben door het winnen van deze prijzen op plekken geweest waar ik anders nooit kwam. Met een vriendin heb ik bijvoorbeeld gelogeerd in een zeer luxe hotel. Ik verbleef in kuuroorden, restaurants, won kinderkleding voor mijn zonen, de meeste films hebben mijn kinderen gratis gekeken. Op een gegeven moment had ik het door, hoe je er meestal uitgepikt werd en welke zinnen wel of niet werkten. Als ik iets nodig had, keek ik op een gegeven moment meestal eerst waar ik het kon winnen. Mijn laatste aanwinst werd daardoor een nieuwe fiets.”

Het ontstaan van een schrijfcarrière

“Ik kom uit een gezin, waarin beide ouders creatief zijn. Mijn moeder op het gebied van het maken van beelden. Mijn vader hield en houdt er nog steeds van om met creatieve zinnen te spelen, hij is vaak ceremoniemeester op feestjes en maakt mooie rijmen. Een van mijn broers heeft twee verhalenbundels in eigen beheer uitgegeven. Wij delen de passie om dingen te creëren.

Twee jaar geleden ben ik aangereden, buiten mijn schuld om, waardoor ik anderhalf jaar niet meer kon sporten zoals ik wilde. Ik tenniste al achtentwintig jaar en het was een frustratie om dat niet meer te kunnen doen. Ik heb het proberen om te zetten naar iets positiefs, want een boek schrijven wilde ik altijd al. Zo volgde ik een schrijfcursus en genoot van het contact met de andere cursisten, die allemaal hetzelfde doel hadden. Toen ik vervolgens in Vrouw Magazine een stukje las van een auteur die bij NAU Uitgeverij in een warm bad terecht was gekomen, heb ik besloten door te zetten, omdat het deze schrijfster (Linda Jansen – auteur van de romans ‘Onder Water’ en ‘Boven Water’) ook gelukt was. Het zou ook voor mij mogelijk kunnen zijn… Blijven geloven in mijn doel heeft me uiteindelijk op het eindpunt gebracht. Als iemand vertrouwen in je uitspreekt, en laat merken dat hij of zij potentie ziet in je werk, dat is het mooiste compliment wat je kunt krijgen. Ik ben mijn uitgeefster, Marianne Vork, daarvoor heel dankbaar. Ik heb het tijdens het maken van dit boek allemaal mogen ervaren. Research doen, een dag meelopen op de redactie van een van de grootste magazines van ons land, waarbij ik bij alle vergaderingen mocht zitten en al mijn vragen werden beantwoord. Het was in een woord fantastisch. Ik heb het nu mogen ervaren hoe een manuscript uiteindelijk een boek is geworden. Ik wilde gecoacht worden door een goede uitgever en dito redacteurs. Schrijven is een les in volharding, het boek zit permanent in je hoofd. Je denkt op een gegeven moment als de hoofdpersonage.

INSPIRATIE VOOR DE ROMAN ‘VERZWEGEN’

“Inspiratie krijg ik de hele dag door. Schrijven is vooral ook niet-schrijven. Als ik wandel of buiten van de zon geniet, kan er zomaar een ingeving komen. Ook het lezen van een stukje in een krant of tijdschrift, iets horen van iemand die een verhaal of anekdote vertelt, een naam op televisie, een theaterstuk. Inspiratie krijg je via al je zintuigen. Reizen levert ook veel inspiratie op. Het lezen van boeken geeft ook weer genoeg handvatten, hoewel het normaal lezen van een boek me steeds meer moeite kost. Je bent met andere dingen bezig. Hoe kan het dat ik deze personage in mijn hart heb gesloten en waarom deze juist niet?”

De spannende roman ‘Verzwegen’ is een eigentijdse roman geworden, gebaseerd op een quote van Khalil Gibran: ‘Liefde gaat verloren als je niet zegt wat je bedoelt’. De hoofdpersoon, Périne Monté staat aan de vooravond van de geboorte van Pearls, haar eigen glossy. Met haar jarenlange ervaring op redacties van bekende Nederlandse magazines is Périne gehard en geliefd in haar vak. En alles moet nu wijken voor haar droom: een eigen magazine. Zelfs haar geliefde zet ze plotsklaps buiten de deur. Met haar toegewijde redactieteam doet Périne er alles aan om Pearls tot een succes te maken. Haar glossy wordt genomineerd voor een prestigieuze mediaprijs en Périne zelf voor mediavakvrouw van het jaar. Haar ‘parelknopen’ zijn haar dochter en zieke moeder, een nieuwe en vurige liefde voor een flamboyante gynaecoloog, een irritante zus en een jaloerse ex. Met flair, humor en zelfreflectie ervaart Périne de keerzijde van verzwijgingen. En ik hoop dat lezers straks genieten van mijn debuutroman.”

Of er overeenkomsten zijn met de hoofdpersonage Périne Monté en mij?

“Bij de boekhandel kan ik ook opgaan in mooie notitieboekjes, mooie pennen en al wat nog meer. Het is dus niet gek dat Périne Monté, mijn hoofdpersonage, deze voorliefde ook heeft. In Périne zit verder niet veel van mezelf. Périne is een carrièretijger, die rookt, veel drinkt en ook af en toe gemene trekjes heeft. Hier herken ik mezelf niet in. Het is een fictieboek, maar soms kun je ervaringen van jezelf of andere mensen gebruiken om personages in te kleuren. Welke dingen autobiografisch zijn laat ik in het midden. Een klein tipje van de sluier… Ik lust bijvoorbeeld net als Périne ook graag pure chocolade en gebak met marsepein, en ik houd niet van lelies en slagroom.”

Drijfveren bij het schrijven

‘Het lezen van een echt boek, de geur ervan, het omslaan van de bladzijden, zien hoeveel pagina’s er nog komen, dat is een beleving. Ik kom elke week wel in een boekhandel en ook in de bibliotheek. Ik haal daar veel voor school en lees graag tijdschriften. Voor lezen maak ik tijd, het brengt je naar een andere wereld.. Wat me drijft is het plezier in het schrijven. Iets creëren, verzinnen wat er nog niet is. Het is een avontuur, een sprong in het diepe. In je hoofd zit het plot, in grote lijnen uitgedacht. Ik schrijf het liefste als ik alleen ben, in stilte, graag aan de keukentafel, waarbij ik ook inspiratie krijg uit mijn omgeving. Soms gaat het verhaal of een karakter toch een andere kant op dan je als schrijver voor ogen hebt, soms heb je daar geen invloed op. Het is een gegeven dat je tussen de regels door leest, dat iemand plezier heeft gehad bij het schrijven. Ik wil dat graag ook op mijn lezers overbrengen en ik wacht in spanning op de eerste reacties van mijn lezers.”


De roman ‘Verzwegen’ verschijnt 22 september bij de NAU Uitgeverij Blaricum en is vanaf dat moment verkrijgbaar in de boekhandel.