ALKMAAR - Onlangs startten meerdere personen in Alkmaar met de officiële cursus ‘Maatschappelijke Sportcoach’ van Life Goals Nederland. Onder regievoering van Stichting Sport-Z en in samenwerking met diverse zorgpartners is de Alkmaarse afdeling van Life Goals versterkt met maar liefst zeven coaches. Zij zullen zich actief inzetten voor Life Goals Alkmaar, een programma waarbij kwetsbare doelgroepen in de samenleving in beweging worden gebracht. De coaches verzorgen momenteel trainingen op maandag (10.30-11.30 uur) en vrijdag (15.30-16.30 uur) op de sportvelden van v.v. Kolping Boys.


De methodiek van Stichting Life Goals Nederland is gebaseerd op het in beweging krijgen van kwetsbare doelgroepen, en zo sport in te zetten als middel om deelnemers te versterken op het gebied van zelfvertrouwen, discipline, respect en doorzettingsvermogen. Sport-Z herkende zichzelf in de missie van deze stichting en heeft met behulp van diverse samenwerkingspartners (Reakt, Actief Talent, Exodus, Brijder Stichting, Leger des Heils, RCO de Hoofdzaak, v.v. Kolping Boys en sinds kort ook GGZ NHN) en financiering vanuit het Oranje Fonds en ZonMW het project naar Alkmaar weten te halen. En al met succes, daar waar 7 september de officiële kick-off plaatsvond worden de trainingen nu al goed bezocht. Het Alkmaarse team wist zelfs al tweemaal de Fair Play prijs te winnen tijdens landelijke festivals, een prijs die hoog aangeschreven staat bij deze evenementen. Daarnaast tekende onlangs GGZ NHN het convenant en sluit hierbij aan bij de krachtige samenwerking waar Life Goals Alkmaar haar succes aan te danken heeft.

Maatschappelijke Sportcoaches
De maatschappelijke sportcoaches zijn met hun betrokkenheid, enthousiasme en (ervarings)deskundigheid bepalend voor het succes van het programma. Zij hebben oog voor de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers en zorgen dat zij leren omgaan met kernwaarden uit de sport die ook in het dagelijks leven gelden. Onderwerpen die worden behandeld zijn teamwork, respect, positiviteit, doorzettingsvermogen en het stellen van doelen. Tijdens trainingen, sessies en (landelijke) festivals komen deze onderwerpen steeds naar voren, waarbij de coaches de vorderingen van de deelnemers bijhouden in de Life Goals Monitor. Tijdens de cursus leerden de deelnemers alles over de Life Goals Methodiek, maar stonden ook ‘zelfinzicht’, ‘persoonlijke ontwikkeling’, ‘team- of groepsontwikkeling’ en ‘praktijk’ op het programma. Namens Stichting Sport-Z voltooiden Younes Abrari en Thomas Botman de cursus. Zij kunnen binnenkort ook ingezet worden voor het lokale Life Goals programma. Andere cursisten kwamen via de (zorg)partners, waarvan Jan Beuckens en Bas Ligthart (v.v. Kolping Boys) en Debby Kuijper ( Brijder Verslavingszorg) verzorgen nu al trainingen.

Meedoen
Het staat ieder met een kwetsbare achtergrond, bijvoorbeeld dak- en thuislozen, mensen met psychiatrische problemen en/of verslavingsproblematiek en ex-gedetineerden, vrij de sporttrainingen te bezoeken. Meedoen is gratis en aanmelden is niet nodig. De trainingen vinden plaats op maandag (10.30-11.30 uur) en vrijdag (15.30-16.30 uur) op de sportvelden van v.v. Kolping Boys. Meer informatie kunt u opvragen bij de Alkmaarse projectleider Pauline Sepers, via pauline.sepers@stichtinglifegoals.nl of 06-41017721.