ALKMAAR – Het Regionaal Archief in Alkmaar start dit najaar een nieuwe reeks cursussen. Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie worden de cursisten weer ontvangen in het gebouw aan de Bergerweg 1. De cursussen zijn er voor iedereen die wil leren onderzoek te doen in het archief – naar de familiegeschiedenis bijvoorbeeld – of die oude archiefstukken wil leren lezen. De eerste cursusmiddag is op 20 oktober

De maandelijkse gratis middag ‘Introductie in de wereld van archieven’ biedt een mooie eerste kennismaking met het Regionaal Archief en het zoeken in archieven – naar familie, naar een huis of woning, of naar een onderwerp uit de regionale geschiedenis.

Wie wil beginnen met het uitzoeken van zijn stamboom kan terecht bij de cursus ‘Voorouders gezocht!’. Tijdens deze cursus leren deelnemers stap voor stap aan de slag te gaan met hun familiegeschiedenis, met ter afsluiting een kijkje in de depots van het Regionaal Archief. Het lezen van handgeschreven oude documenten kan bij archiefonderzoek best lastig zijn. Daarom biedt het Regionaal Archief ook twee cursussen ‘Lezen van oud schrift’, voor beginners en voor gevorderden.

Meer informatie over de cursussen, de data en eventuele kosten is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen. Vooraf aanmelden voor een cursus is noodzakelijk; dat kan per e-mail (info@archiefalkmaar.nl) of telefonisch (072-8508200).

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart archieven van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel.